Fotografie de exterior: cele mai utile trucuri și sfaturi

Articolul de fotografie de exterior oferă câteva trucuri utile pentru a realiza imagini frumoase în diferite condiții de lumină și subiecte. În primul rând, este descrisă o soluție ingenioasă pentru a obține expuneri mai lungi cu un trepied instabil, prin acoperirea obiectivului cu mâna în timpul expunerii și dezvăluirea obiectivului după stabilizarea aparatului. În plus, sunt oferite sfaturi pentru fotografierea fulgerelor, a stropilor de apă cu zahăr și a florilor, cum ar fi folosirea unui câmp de adâncime mic și poziționarea florilor pe un fundal închis. De asemenea, se menționează că cele mai bune momente pentru fotografiere sunt dimineața și seara, dar se pot obține imagini bune și în timpul zilei, mai ales în sezonul de toamnă, iarnă și primăvară. Pentru fotografierea nocturnă, se sugerează că cel mai bun moment este seara după apusul soarelui, când cerul mai este luminat, dar încep să se aprindă luminile de pe străzi.




Trepied instabil - expuneri cu timp lung
Pentru expuneri mai mari de cateva secunde pe un trepied instabil se poate utiliza urmatoarea smecherie: acoperiti fata obiectivului cu mana (fara a-l atinge dar cu grija sa nu intre ceva lumina pe langa), apasati declansatorul si-l blocati. Dupa stabilizarea aparatului, descoperiti obiectivul, numarati timpul de expunere si-l acoperiti din nou deblocand apoi declansatorul.

Fulgerele
Fulgerele se pot fotografia cu usurinta daca aveti pe aparat timp de expunere B sau T. Un stativ si un declansator flexibil cad bine. Este recomandat ca timpul de expunere sa fie destul de lung ca fundalul sa se expuna corect (arata bine un oras iluminat sau un cer cu nori de o nuanta inchisa de albastru). Nu va mai ramane decat sa apasati, sa asteptati sa intre 1-2 fulgere si sa va luati degetul. Atentie! Imaginile cu mai mult de 3 fulgere pot fi foarte incarcate, evitati-le!

Stropi de apa cu zahar
La fotografierea florilor sau a diferitelor obiecte arata mai bine daca sunt stropiti cu apa. Daca amestecam putin zahar in apa, avem doua avantaje:
1. Stropii stau mai bine, nu curg, lichidul fiind mai vascos.
2. Insectele "par" mai interesate de floare.

Florile
Trei trucuri utile pe care le puteti folosi atunci cand fotografiati flori.
1. Folositi un camp de profunzime cat mai mic
2. Pozitionati florile pe un fundal inchis (pentru asta puteti folosi o haina)
3. Fotografiati in contra-lumina.

Momentul zilei
Cele mai bune momente de fotografiat sunt dimineata si seara atunci cand lumina cade lateral fata de subiect si lasa umbre lungi. Toamna tarziu, iarna si primavara se poate totusi fotografia si in timpul zilei. Pentru o fotografie nocturna de oras cel mai bun moment este seara dupa ce soarele a apus si incep sa se aprinda luminile. Atunci cerul inca este luminat iar lumina strazii compenseaza lumina cerului

Trucuri si sfaturi
Tips and tricks

Previous Post Next Post