Creșterea Porcușorilor de Guineea

Porcușorii de Guineea provin din America de Sud, unde pot fi găsiți și la altitudini de peste 4000m.




Din vremuri străvechi, incașii considerau aceste mici creaturi drept animale de companie. În 1670, primii porcușori de Guineea au fost aduși în Europa de către marinarii olandezi.

Porcușorii de Guineea sunt animalele de companie perfecte pentru copii. Aceste mici ființe pline de viață adoră compania omului și sunt foarte adaptabili. Le place să fie alintați și ținuți în brațe și sunt ideali pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă responsabilitatea.

În mediul lor natural, porcușorii de Guineea trăiesc în grupuri. Sunt obișnuiți cu compania altor animale din specia lor și se simt mult mai bine în compania unui partener. În mod special, două femele trăiesc foarte bine împreună. Un cuplu face pui de câteva ori pe an. Alta opțiune poate fi un mascul castrat de către veterinar. De asemenea, porcușorii de Guineea trăiesc foarte bine alături de iepuri.

Porcușorii de Guineea pot fi cumpărați aproape din orice pet shop sau direct de la un crescător. În momentul cumpărării, trebuie să fie în vârstă de 5-6 săptămâni.

Porcușorii sănătoși pot fi recunoscuți după:

  • blana curată și lucioasă
  • comportament vioi și agil
  • nasul uscat
  • în zona anusului trebuie să fie curat.

În primele ore petrecute într-o casă nouă, porcușorul trebuie lăsat singur pentru a se obișnui cu noul mediu. În funcție de cât de curajos este, va examina mai devreme sau mai târziu toate locurile apropiate. După câteva zile, va fi acomodat aproape complet și se va simți "ca acasă". Cel mai bun mod în care oamenii se pot împrieteni cu aceste animăluțe este atragerea lor cu ceva bun de mâncare, timp în care se recomandă să li se vorbească ușor și prietenos. Astfel, se va obișnui cât mai repede cu vocea și cu mirosul mâinii omului. În curând, se va putea mângâia cu ușurință capul porcușorului de Guineea. Porcușorii se simt bine într-o cușcă suficient de mare pentru ca ei să aibă spațiu pentru a alerga sau sări fără a fi incomodați.


Iată care ar fi "trusoul" unui porcușor de Guineea:
  • un bol ceramic pentru mâncare (care să fie fixat bine de cușcă, pentru a nu se răsturna)
  • un recipient pentru apă
  • un suport pentru porția zilnică de verdeață (iarbă, fan)
  • un cristal de sare pentru suplimentarea mineralelor
  • un mic adăpost în care să se odihnească și să doarmă
  • la baza cuștii se așează un așternut fin special pentru animale, rumeguș sau fan.
Deoarece nu trăiesc în mediul lor natural și nu au posibilitatea să-și folosească lăbuțele pentru a obține hrană, aceste animale au nevoie ca, uneori, să le fie scurtate ghearele. Este de preferat ca această operațiune să fie făcută de către veterinar. Rănile provocate de o posibilă tăiere necorespunzătoare a ghearelor sunt foarte dureroase. Dinții porcușorilor cresc în mod constant, motiv pentru care trebuie să aibă la dispoziție mereu ceva tare de roș.

Recipientele pentru mâncare trebuie spălate cât mai des, însă numai cu apă fierbinte, fără detergenți sau alte substanțe chimice. Așternutul din cușcă trebuie schimbat o dată pe săptămână, ocazie cu care partea de jos a cuștii este spălată cu apă fierbinte. O dată pe lună, întreaga cușcă se recomandă să fie spălată cu apă fierbinte. Nu se folosesc agenți de curățare caustici! Porcușorii de Guineea sunt animale erbivore și trebuie să aibă o dietă cât mai variată: ierburi, semințe, fructe. Adoră verdețurile proaspete și bogate în vitamine (mai ales vitamina C, pe care corpul lor nu o poate produce). Este de preferat să fie hrăniți în aceleași perioade ale zilei, în porții mai mici de mai multe ori pe zi. Ar fi bine să primească zilnic hrană proaspătă sau verdețuri. Apa trebuie schimbată cât mai des și nu trebuie să lipsească niciodată.

În magazinele pentru animale poate fi găsită hrană special creată pentru nevoile unui porcușor de Guineea: meniuri, batoane, dropsuri.

Previous Post Next Post