News Update :

Despre Hamsteri si ingrijirea lor

Sunday, July 29, 2007


In 1930 profesorul de zoologie Aharoni a gasit in desertul sirian un cuib de hamsteri si a luat animalele acasa cu el. Asa a inceput totul, iar descendentii acelor animale au devenit foarte dragi iubitorilor de animale.
Hamsterii sunt adevarati genii in “stocare”: orice hrana gasita este adunata in falci si este carata in adapost. Acest comportament natural asigura supravietuirea hamsterilor in desert. Sunt animale active numai noaptea, trezindu-se la asfintit. In timpul zilei, au nevoie de liniste.
Cand sunt in forma, sunt foarte jucausi si compania lor este foarte agreabila.
Hamsterii sunt animale solitare, care nu necesita compania altora din rasa lor. Chiar si in cazul cuplurilor, hamsterii devin interesati unul de celalalt numai in perioada de imperechere, dupa care se retrag. Daca vrei sa ai mai multi hamsteri, ar fi bine ca fiecare sa aiba cusca lui, altfel s-ar putea isca adevarate lupte intre ei. Hamsterii pot fi cumparati de la aproape orice pet shop sau direct de la un crescator. Deoarece sunt animale nocturne, ar fi bine sa il cumperi seara sau dupa amiaza tarziu, cand aceste animale sunt treze si le poti observa comportamentul. Cand cumperi un hamster, acesta ar trebui sa aiba varsta cuprinsa intre 3 si 5 saptamani.

Un hamster sanatos poate fi recunoscut dupa: - blana fina si lucioasa - comportament vioi - ochii clari - nasul uscat - zona anusului curata. Pentru a se obisnui cat mai usor cu noul mediu, hamsterul trebuie lasat singur in primele zile. Caracterul lui curios il va impinge sa cerceteze toate imprejurimile si in curand va cauta sa stranga materiale pentru a-si construi un adapost. Dupa ce hamsterul s-a obisnuit cu noua situatie, poti incerca primul contact cu el. Cel mai bun moment al zilei pentru joaca este seara, cand hamsterul incepe sa fie activ. Cel mai usor mod de a te imprieteni cu el este sa ii oferi din mana ceva bun de mancare. Astfel, se va obisnui cu mirosul mainii si va accepta sa fie atins si mangaiat. Daca vrei ca hamsterul tau sa fie prietenos, fa-ti timp si joaca-te cu el in fiecare zi. Hamsterii obisnuiesc sa faca diverse tumbe – s-ar putea spune ca au adevarate talente “artistice”. De aceea, cusca lor trebuie echipata cu cat mai multe accesorii care sa ii stimuleze si sa le satisfaca nevoia de joaca. In magazinele pentru animale se gasesc diverse accesorii pentru hamsteri, cum sunt caruselele sau tunele.


Cusca unui hamster trebuie sa contina:
- bare orizontale pentru joaca hamsterului
- un recipient pentru mancare
- un recipient pentru verdeturi si legume
- un recipient pentru apa
- un cristal de sare pentru suplimentarea mineralelor
- un carusel sau o roata in care sa alerge hamsterul
- o casuta in care sa doarma in timpul zilei
- fan si bumbac pentru a-si construi adapostul
- asternut absorbant pentru animale. Aceste animale au o mare nevoie de miscare; de aceea, un carusel este foarte important sa existe in cusca hamsterului. Hamsterii dorm aproape toata ziua. Cusca lor trebuie plasata intr-un loc nezgomotos, ferit de curenti de aer si de lumina directa a soarelui. Schimbarile mari de temperatura ii dauneaza hamsterului. In mediul lor natural, hamsterii sunt ocupati toata noaptea: se misca in continuu, construind tunele si alergand sa adune hrana si materiale pentru adaposturile lor. De aceea, in captivitate hamsterii pot fi cu adevarat sanatosi si fericiti numai daca li se ofera suficiente jucarii si accesorii pentru a satisface aceste cerinte naturale ale lor. Cand hamsterul este lasat liber in afara custii, trebuie supravegheat indeaproape.

Deoarece hamsteri au grija de propria lor igiena, rolul omului in aceasta privinta este foarte mic.
Blana hamsterilor nu are nevoie de ingrijiri speciale, insa le place sa fie periati cu o perie fina. Atentie: Hamsterii sunt animale de desert si de aceea nu trebuie niciodata spalati! Dintii lor cresc in permanenta, motiv pentru care trebuie sa aiba mereu la dispozitie ceva tare de ros. In cazuri extreme, veterinarul poate sa ii scurteze dintii.

Cusca hamsterului va fi curatata numai seara, cand el va fi lasat liber.  
Recipientele pentru apa si mancare se spala numai cu apa fierbinte. Partea de jos a custii trebuie curatata o data pe saptamana, cand este schimbat si asternutul. O data pe luna, intreaga cusca (inclusiv accesoriile) trebuie curatata cu apa fierbinte. Nu se folosesc agenti de curatare caustici.

Atentie: hrana stocata de hamster in adapostul lui trebuie inlaturata periodic, deoarece poate fi deja alterata. Hamsterii sunt animale foarte energice si au nevoie de multe proteine de origine animala si vegetala. In mediul lor natural, hamsterii consuma in timpul noptii diverse plante, seminte, insecte, fructe. Hrana lor trebuie sa fie foarte variata. Se recomanda sa primeasca zilnic hrana proaspata sau verdeturi.

Toate resturile de hrana ramase in cusca vor fi inlaturate. Apa trebuie sa fie intotdeauna proaspata si la dispozitia hamsterului. In magazinele pentru animale poti gasi hrana special creata pentru nevoile unui hamster: meniuri, batoane sau dropsuri.


Trucuri si sfaturi
Tips and tricks
Share this article :

Articole populare

 
Design Template by panjz-online | Support by creating website