Construiti propriile mashup-uri video pentru YouTube


Ati vazut probabil celebrele videoclipuri Coke-Mentos, cel in care Steve Ballmer se comporta caraghios ce face reclama la iPod sau cea cu catelusul ce imita un robot.
Acum a venit vremea sa va lasati propria amprenta pe YouTube, sa popositi in spatele sau in fata camerei si sa atentati la podiumul cu virale. Mai mult, exersati-va muschii de editare si cerati un mashup YouTube, combinand ceva material original cu sunete si imagini diferite. Fie ca umblati dupoa faima sau distractie, tot ce aveti nevoie este o camera video, o conexiune la Internet, ceva software de editare si o idee. Ceva care sa implice Mentos, probabil?

Treceti in spatele camerei
Dupa ce ati creat un cont pe YouTube, e timpul sa puneti mana pe o camera video si sa-l imitati pe Spielberg. Ce tip de camera? Aproape orice dispozitiv ce poate capta imagini video pentru YouTube. Acestea includ camere de inregistrat, camere digitale, telefoane mobile cu camere sau chiar webcam-uri.
Deloc surprinzator, camerele video cu inregiastrare pe banda ofera cea mai buna calitate si cea mai mare versatilitate atunci cand vine vorbade editare video. Ultimele modele high-definition pot capta imagini la rezolutii 1080i, insa chiar si camerele digitale standard vor produce imagini mai ascutite. Asigurat, toate videoclipurile incarcate pe YouTube sfarsesc la rezolutia 640 x 480, insa cu cat arata mai bine videoclipul original, cu atat mai bun va iesi produsul YouTube.

Orice camera de inregistrat este buna, atata timp cat puteti transfera continutul pe calculator pentru editare. Retineti ca unele modele high-definition inregistreaza video in formate nesuportate inca de majoritatea software-urilor de editare video, in timp ce alte camere analog pot necesita hardware suplimentar pentrurealizarea conexiunii cu PC-ul.

Cat despre camerele digitale, majoritatea modelelor pot inregistra video cu sunet. Fisierele AVI sau MPEG rezultate pot fi de obicei incarcate direct pe YouTube, fara a mai necesita vreo editare sau conversie. Daca sunteti in cautarea unei camere video, asigurati-va ca poate inregistra video la 30 de frame-uri pe secunda si nu va limiteaza durata de inregistrare. Ideal ar trebui sa filmeze atat cat ii permite spatiul de pe cardul de memorie.

Cativa producatori au adaugat facilitati specifice YouTube camerelor digitale. Unul dintre cele mai noi modele Casio din seria Exilim include, spre exemplu, un mod de captura YouTube ce capteaza imagini pe baza rezolutiei, a formatului si a dimensiunii recomandate de YouTube. Iar atunci cand conectati camera la calculator, software-ul Casio simplifica procesul de incarcare pe YouTube in doi pasi.

Camerele Pure Digital din seria Flip, inregistreaza videoclipuri YouTube prietenoase, in format 640 x 480 pe memoria flash incorporata si faciliteaza chiar mai bine procesul de upload – tot ce aveti de facut este sa conectati camera la calculator, prin intermediul portului USB, iar software-ul preinstalat se va autosesiza si va va permite editarea si incarcarea videoclipurilor.

Daca un OZN va aterizeaza in curte si aveti nevoie ca prietenii sa vada pozele inainte ca oamenii in negru sa intervina, scoateti telefonul. Daca modelul pe care-l detineti poate capta imagini video, postarea acestora pe YouTube este un task extrem de simplu, fara a necesita intotdeauna un calculator. Insa nu va speriati daca utilizatorii vor crede ca e o farsa de vreme ce postati imagini la rezolutie de 320 x 240. Daca doriti 640 x 480, atunci probabil aveti nevoie de un telefon de ultima generatie precum Nokia N95.

In cele din urma, pentru a inregistr confesiuni faimoase precum cele ale lui LonelyGirl15, tot ce aveti nevoie este o camera web. YouTube Quick Capture poate capta pana la 10 minute de inregistrare live, insemnand ca puteti sta comod in fotoliu, incepe sa vorbiti si apoi sa va trimiteti capodopera pe YouTube, totul in doar cateva minute. Desigur, va puteti inregistra cu ajutorul software-ului ce insoteste webcam-ul apoi edita filmuletul si in cele din urma il puteti urca pe YouTube prin metoda conventionala.

Inregistrati
Orice hardware ati utiliza pentru a inregistra, retineti ca veti numai 10 minute pentru a va spune povestea. Acesta este timpul maxim permis pentru un videoclip postat pe YouTube; orice material mai lung trebuie taiat in mai multe parti.

Inainte de a incepe filmarea, tineti cont de restrictiile de pe YouTube. Actorii trebuie sa-si tina hainele pe ei pentu ca nuditatea este strict interzisa. La fel si pentru violentele grafice, comportamentul ce instiga la violente si orice ar putea fi considerat spam. Daca un singur utilizator va marcheaza videoclipul ca fiind nepotrivit, este revazut imediat de oamenii din echipa YouTube si poate fi rapid eliminat. Serviciul va poate de asemenea anula definitiv contul pe motivul incalcarii termenilor de utilizare, chiar daca ati produs ceva din greseala.

Atunci cand sunteti gata sa dati drumul la camera, incercati sa evitati cele mai obisnuite greseli. Spre exemplu, de cate ori aveti posibilitatea, utilizati un trepied. Videoclipurile tremurande devin enervante imediat, lucru de altfel confirmat de oricine a vazut Cloverfield. Daca totusi filmati in timp ce mergeti, faceti tot posibilul sa tineti camera fixa. De cate ori aveti posibilitatea, utilizati un microfon. Nu subestimati importanta unui sunet reusit: este un amanunt la fel de critic ca si imaginea. O buna parte din camerele de inregistrat suporta microfoane externe, producand sunete superioare. Evitati, pe cat posibil, camerele intunecoase. Intotdeuna filmati in cele mai luminate medii.

Creati un mashup
Unele din cele mai bune videoclipuri YouTube nu sunt creatii originale. Multe sunt mashup-uri, o mixtura de material original si deja existent. Un exemplu clasic il reprezinta „Votati diferit”, ce combina un discurs al lui Hillary Clinton si o reclama iconica Apple. Clipul in sine ruleaza la fel ca originalul insa doamna Clinton este afisata pe un ecran impozant si pe coloana sonora.

In contrast, "Ballmer Monkeyboy iPod Mashup" preia imagini cu presedintele Microsoft Steve Ballmer dansand pe scena si il ataseaza in background-ul unei reclame iPod.
Inainte de a incepe propriul mashup, retineti ca YouTube pedepseste cu strictete incalcarea legilor de copyright. Astfel ca puteti utilize cantece si clipuri doar in masura utilizarii cinstite. Din nefericire, aceasta determinare este destul de complicate.

Gasirea materialelor penru mashup-uri necesita imprumutul unor clipuri. Cu o aplciatie precum Replay AV, spre exemplu, puteti capta aproape orice streaming audio sau video. Indreptati-va spre site-uri precum apropo.ro sau trilulilu.ro pentru a regasi o multime de clipuri, show-uri televizate, etc. Daca detineti un PC Media Center cu tuner TV, puteti inregistra show-uri si ulterior extrage clipuri utilizand software de editare.

Puteti chiar imprumuta alte videoclipuri de pe YouTube, mai ales ca sunt concepute pentru public. Veti avea nevoie sa descarcati videoclipurle sis a le convertiti intr-un format suportat de aplicatia de editare. Site-uri web precum vixy.net si zamzar.com pot face ambele lucruri intr-un singur pas: lipiti URL-ul videoclipului dorit, selectati formatul si oferiti adresa de email. Veti primi un mail ce contine un link pentru descarcarea videoclipului convertit.

Trucuri si sfaturi
Previous Post Next Post