Despre sistemele desktop

Sistemele desktop (sau PC-urile) au cea mai rapida evolutie dintre toate produsele puse in vanzare, indiferent daca vorbim despre produse IT sau produse din alte segmente. Motivul evolutiei este... competitia. Noile procesoare vin in valuri si la fel se poate spune si despre placile video, tot mai multe si mai performante. Ca tot ce e nou, noile procesoare si placi video aduc plusuri de performanta in conditiile in care pretul lor este relativ constant. Ceea ce se traduce fie prin performante superioare pentru (cam) aceiasi bani, fie prin performante bune si mai ieftine. In acest din urma caz, componentele PC-ului nu mai apartin ultimelor generatii si din acest motiv preturile lor sunt foarte convenabile.

Nici categoria PC-urilor nu usureaza de fel alegerile, daca va ganditi sa cumparati un nou calculator. Mai ales ca subiectul este foarte fierbinte si de aceea exista multe (poate prea multe...) pareri. Trebuie sa ascultati prietenul care va sfatuieste sa cumparati neaparat AMD, sau pe cel care va "trimite" catre Intel? E adevarat ca ATI are probleme cu driverele? E adevarat ca NVIDIA ofera mai multa performanta?

Dar, noi credem ca o serie de sfaturi sunt in general valabile si de aceea o sa vi le oferim cu speranta ca va vom ajuta, sau ca va vom scuti macar de ascultarea sfaturilor tip polemica de genul: "Procesorul X este mai putin bun decat procesorul Y pentru ca...". Polemicile respective nu sunt relevante (mai ales ca sfaturi de cumparare), dintr-un motiv simplu: fiecare componenta a unui PC este perfecta numai in combinatie cu altele, dar mai ales cu utilitatea sistemului. Deci trebuie sa plecati ca de obicei: de la nevoie.

Din acest punct de vedere, PC-urile se impart in trei mari categorii. Categoria cu pretul cel mai mic este cea a PC-urilor pentru Office, sau daca vreti, pentru birou. Acest tip de PC-uri este destinat sa fie folosit numai pentru editarea de texte, calcule tabelare, editare de prezentari si asa mai departe. In puterea acestor PC-uri intra si navigarea pe internet, ba chiar si vizionarea de filme, desi aici posibilitatile sunt putin mai reduse. In oferta noastra, PC-urile din aceasta categorie se numesc "Starter" si "Explorer".

Asadar, daca aveti nevoie de un fel de masina de scris ultraperformanta, care va va permite si navigarea pe Internet cu tot ce inseamna acest lucru (mail, YouTube, Yahoo Messenger si altele asemenea) atunci criteriile de alegere sunt guvernate de pretul PC-ului. Va mai spunem doar ca pretul reflecta intr-o masura destul de mare performanta pe care PC-ul o va avea. Dotarile sistemelor din seriile Starter si Explorer sunt relativ similare. Ceea ce difera este viteza de functionare si pretul.

A doua mare categorie de PC-uri raspunde unor cerinte diferite. Orientarea acestora include pe langa munca si distractia. Aceste PC-uri pot fi incadrate la categoria "Multimedia" pentru ca va vor permite sa vizionati filme in format de inalta definitie, sa ascultati muzica in conditii de calitate maxima si chiar sa va jucati un joc (dar nu tocmai dintre cele mai noi...). Remarcabil este faptul ca imediat cum distractia a intrat in ecuatie, pretul sistemului creste si el. Din fericire, cresterea pretului este direct proportionala si cu satisfactia adusa.

Trucuri si sfaturi

Post a Comment

Previous Post Next Post