News Update :

Foto - Rezolutia corecta pentru tiparirea imaginilor

Sunday, November 9, 2008

In principiu, fiecare subiect ar trebui fotografiat la rezolutia pe care o cere. Desigur, aceasta nu inseamna ca trebuie sa va reglati aparatul vostru de 6 megapixeli la valoarea de 3 milioane de pixeli, de exemplu. Cu toate acestea, necesitatea fotografierii cu 8 sau mai multi megapixeli trebuie bine chibzuita.

8 megapixeli sunt, de pilda, suficienti pentru copii excelente in format A3. Cei care vor sa faca postere din propriile fotografii pot fotografia linistiti si la rezolutii mai mici, dat fiind ca laboratoarele specializate dispun de imprimante ale caror tehnologii speciale inkjet permit o calitate foarte buna la imprimarea unei imagini de 4 megapixeli, sa zicem, in format A3.

Ce dimensiuni trebuie sa aiba o imagine pentru a obtine o copie de calitate pe hartie fotografica? La aceasta intrebare nu exista un raspuns general valabil, fiindca rezolutia la care trebuie sa setati aparatul pentru a atinge o anumita dimensiune depinde de rezolutia imprimantei.

Chiar daca imprimanta tipareste, conform producatorului, la rezolutia de 1.440 dpi (dots per inch), fotografia voastra nu necesita o rezolutie atat de mare. Aceasta pentru ca fiecare pixel se compune din pana la 12 puncte de imprimare (ppi - pixel per inch). Rezolutia efectiva ajunge, asadar, la numai 120 dpi. O rezolutie de 300 dpi este, de exemplu, suficienta pentru tiparituri profesionale pe hartie foto, cat si pentru tiparirea unei reviste.
Share this article :

Articole populare

 
Design Template by panjz-online | Support by creating website