Cele mai vechi domenii .com


In cei peste 20 de ani de la infiintarea Internetului, mult doritul domeniu comercial “.com” a luat amploare, iar folosirea lui pe Web este una din principalele particularitati ale Internetului.

Acest domeniu definea, la inceputurile Internetului, paginile de Web din Statele Unite, insa cu timpul, “.com” a devenit foarte popular pentru multe dintre companiile din afara SUA.

in anul 1985, MS-DOS 3.0 era sistemul de operare pentru PC. Compania nou formata Dell promova primul sau computer, Turbo PC, iar Amiga 1000 al celor de la Commodore International era si el gata de lansare.

In luna mai a aceluiasi an, primul domeniu “.com” a fost inregistrat sub numele de “symbolics.com”, cu mult inainte ca natiunile intregii lumi sa isi dea seama de importanta Internetului. Symbolics.com este functional chiar si in zilele noastre, site-ul apartinand unui producator de componente pentru PC.

Cateva dintre domeniile “.com” cumparate ulterior celor de la Symbolics apartin unor companii precum Hewlett Packard (in martie 1986) sau IBM (la numai cateva saptamani dupa ce HP a avut propriul sau domeniu).

Desi sunt considerante companii gigant in zilele noastre, Microsoft, Yahoo si Google, nu au reusit sa se numere printre primii 100 in ceea ce priveste achizitionarea de domenii. Compania infiintata de Bill Gates a cumparat “microsoft.com” in anul 1991, Yahoo in 1995, iar Google si-a rezervat “.com”-ul abia in 1997.

Printre pionierii domeniului “.com” se numara:
1986: xerox.com, ibm.com, sun.com, intel.com, siemens.com, adobe.com, amd.com
1987: apple.com, cisco.com

In prezent, cele mai bine cotate domenii, ca de altfel si cele mai numeroase din lume, sunt cele care includ numele de tara sau cele comerciale, de tipul “.com”. la jumatatea acestui an, erau inregistrate aproximativ 77 de milioane de astfel de domenii. Initial, domeniile “.com” erau restrictionate pentru a reprezenta doar entitati comerciale, insa de la jumatatea anilor ’90 aceste restrictii au fost anulate.

Post a Comment

Previous Post Next Post