News Update :

Sa aleg o pisicuta sau un motanel?

Thursday, June 7, 2007


Dupa ce te-ai hotarat ca iti doresti o felina prin jur, apare si aceasta intrebare fireasca... motan sau pisica?

Pe scurt, vom prezenta cateva caracteristici comportamentale specifice pentru pisicute si motani. In general, toate pisicile - indiferent de sex - difera mult intre ele din punct de vedere al comportamentului: cat si cum se joaca, daca sunt sociabile sau retrase, cat de active sunt sau daca prefera sa leneveasca.

Insa, de cele mai multe ori, motanii sunt ceva mai lenesi si mai putin activi in timpul zilei decat pisicile, preferand in schimb sa se "trezeasca la viata" noaptea, conform instinctului lor de vanatori. In general, se apreciaza ca pisica este mai adaptabila la viata de apartament decat motanul, deoarece acesta din urma simte nevoia unui teritoriu mult mai mare decat ar avea nevoie o pisica.

Cele mai multe diferente apar intre cele doua sexe atunci cand vine perioada caldurilor.Pisicutele vor mieuna intens zi si noapte si vor adopta pozitia specifica de mers (cu coada data la o parte si cu spatele putin aplecat) pentru a arata ca sunt pregatite pentru imperechere.

De asemenea, se vor freca de picioarele meselor si chiar de ale oamenilor. Pisicile care traiesc in casa se deregleaza si intra in calduri mult mai des decat ar trebui (adica de doua ori pe an) si in unele cazuri ajung sa se comporte ca si cum ar avea pui. Daca nu se doreste ca pisica sa aiba pui, exista solutia sterilizarii sau cea a administrarii unor medicamente care inlatura aparitia caldurilor.

Motanii au mult mai dezvoltat simtul de posesie al teritoriului si in perioada caldurilor stropesc peretii si majoritatea obiectelor din casa, devenind mult mai agresivi decat de obicei. Daca nu dorim in mod special sa pastram motanul pentru monta, singura solutie este castrarea, in acest fel fiind rezolvata intr-o anumita masura si o problema care apare la majoritatea motanilor: blocajul renal.

Atat la pisicute cat si la motani, castrarea trebuie sa se faca dupa varsta de 1 an, cand organismul este complet dezvoltat. Singurul dezavantaj al castrarii pare a fi ingrasarea (indeosebi a motanilor), insa acest lucru poate fi ameliorat prin stimularea unei activitati cat mai intense a animalului. Oricare ar fi alegerea ta intre pisicute si motani, trebuie facuta cu mare atentie si tinand cont de toti factorii care ar putea afecta ambele parti.

PentruAnimale.ro

Trucuri si sfaturi
Tips and tricks
Share this article :

Articole populare

 
Design Template by panjz-online | Support by creating website