Ghid de cumparare parchet laminat

Iata un ghid de la Dedeman care sa va ajute in alegerea parchetului ideal pentru camera in care doriti sa-l montati.

Ghidul explica ce este parchetul laminat, unde nu se poate monta el, va arata ce clasa de trafic este mai potrivita, care sunt vantajele unei pardoseli cu marcht laminat, detalii despre montare si intretinere.


Laminatul este unul din materialele cele mai moderne in acoperirile de sol. Modular, cu designuri foarte versatile si cu un pret atragator, este alegerea a mii de clienti. Acesta reprezinta o pardoseala din Hdf folosita la placarea diferitelor suprafete.

Acesta reprezinta o pardoseala din Hdf folosita la placarea diferitelor suprafete. Principalul avantaj al acestuia este posibilitatea montajului flotant nefiind necesara lipirea lui, sau prinderea in cuie de pardoseala astfel costurile montajului sunt reduse si se realizeaza foarte usor.



Ce este parchetul laminat?

Destinatia de folosinta a laminatului o reprezinta spatiile rezidentiale, dar sunt si produse adaptate spatiilor cu trafic intens. Este cel mai potrivit pentru holuri, fiind mai rezistent la zgarieturi decat parchetul, dar se poate monta si in camere de zi si dormitoare.

In fiecare locuinta, desi diferite ca marime, amplasare, forma, putem identifica zone cu utilizari similare ce trebuie sa raspunda unor solicitari similare.

Zona
Rezistenta la trafic
Rezistenta la umiditate
Igiena
Mentenanta usoara
Confort termic
Confort la picior gol
Hol, cai acces
mare
mediu
mediu
mediu
scazut
scazut
Camera de zi
mediu
scazut
mediu
mediu
mediu
scazut
Dormitor
scazut
scazut
mediu
mediu
mare
mare
Bucatarie
mare
mare
mare
mare
mediu
mediu
Baie
scazut
mare
mare
mare
mediu
mare
Anexe,
Spatii depozit
scazut
scazut
mediu
mediu
scazut
scazut


Cele mai multe produse sunt alcatuite dintr-o placa de fibre lemnoase de mare densitate HDF, peste care se lipeste o hartie decor si un strat de protectie. Prin procesul de productie se lamineaza aceste straturi intr-un singur panou. Varietatea decorurilor este practic infinita, combinatiile de decoruri si tratamente de suprafata fiind extrem de numeroase. Diferentele intre produse sunt date atat de decor / aspect cat si densitatea placii de HDF. De asemeni, tratamentele suplimentare de protectie a sistemului de clik sau a suprafetei pot oferi o viata mai lunga produsului.



Unde nu se poate monta parchetul laminat?

In momentul in care alegeti o astfel de pardoseala trebuie sa tineti cont de faptul ca NU se poate monta in incaperi cu umiditate ridicata iar umiditatea maxima admisa a sapei NU trebuie sa depaseasca 2%. Principalul avantaj este ca se poate utiliza un sistem de incalzire in pardoseala, parchetul permitand un transfer termic foarte bun.


Clasa de trafic

Se poate alege modelul preferat in functie de grosime si decor. Grosimea variaza de la 6 mm pana la 12.3 mm. Ce importanta are aceasta ? Cu cat parchetul are o grosime mai mare va ofera o rezistenta la trafic crescuta. Principalul indicator il reprezinta clasa de trafic . Clasele de trafic sunt cele pentru zonele rezidentiale (21-rezidential redus, 22-rezidential mediu, 23-rezidential intens) si cele pentru trafic comercial (31-comercial redus, 32-comercial mediu, 33-comercial intens). Mentionam ca toate produsele cu clasa 31 (comercial redus) se preteaza foarte bine pentru suprafetele de locuit, iar cele cu clasa 32 si 33 asigura o rezistenta in timp crescuta.



Avantaje

Durată lungă de viaţă - Siguranţă de durată pentru podelele frumoase – suprafaţa extrem de robustă a podelei asigură suprafeţe decorative persistente de o frumuseţe durabilă.

Aspectul optic - Frumuseţe strălucitoare – decorurile noastre unice cu frumuseţea lor incomparabilă şi optica lor nobilă depăşesc chiar şi originalele lor din natură. Decorurile exotice, optica rustică a scândurilor duşumelelor, dale în formă de pietre şi metal - o varietate care satisface orice pretenţie

Igiena - Una din soluţiile cele mai igienice – suprafaţa unică îndeplineşte cele mai variate pretenţii cu privire la igienă, nu prinde murdăria aderentă, orice pată poate fi îndepărtată. În felul acesta nu se poate forma nici o bacterie pe podea.

Aspecte ecologice - Conştiinţa protejării mediului înconjurător – podeaua laminată este realizata în peste 90 % din materie primă lemnoasă. Sunt introduse în exclusivitate resturi lemnoase din gospodărirea silvică. Natura şi pădurile tropicale sunt menajate.

Rezistenţa la lumină - Rezistenţa la lumină UV – chiar şi după o expunere de ani de zile la soare, podeaua dvs. rămâne ca şi nouă, nici o decolorare, nici o pată, nici o umbrire

Proprietăţile antistatice - prin proprietăţile antistatice este împiedicată încărcarea electrostatică.

Montaj

Inainte de a instala parchetul laminat cititi cu atentie instructiunile si recomandarile producatorului aflate in interiorul fiecarui pachet. Trebuie sa pregatiti suprafata pe care va fi instalat alegand un substrat izolator adecvat (vezi sectiunea izolatori parchet). Asigurativa ca aveti toate uneltele necesare (vezi sectiunea scule parchet). Dupa ce s-a aplicat substratul izolator adecvat se poate trece efectiv la instalarea parchetului.

Se face foarte usor datorita sistemului de imbinare cu click atat pe latura lunga cat si pe cea scurta. Imbinarea placilor se face la un unghi de 45 de grade prin apasare usoara apoi cu o bataie scurta pentru a fixa placa. Marele avantaj ca aceasta actiune se poate si reversibil ridicand usor placa aceasta poate fi demontata .

Primul rand se va incepe tot timpul cu o placa intreaga, urmand ca al doilea sa inceapa cu o bucata taiata de preferat jumatatea primei placi. In acest fel se va evita sa apara zone de imbinare foarte apropiate, acolo fiind zona de tensiune cea mai ridicata a placilor. Nu uitati de rosturile de dilatare de minim 10 mm fata de perete sau orice alt obiect fix din incapere.

Cand ajungeti la ultimul rand se va proceda la taierea placilor si pe lungimea acestora astfel ele sa se potriveasca cat mai bine. Rosturile ramase la perete se vor acoperii cu o plinta potrivita (vezi sectiunea plinte si accesorii).




Montajul placilor prin sistemul - just click - in 3 pasi simpli si la indemana oricui:



Intretinere

Intrucat suprafata este rezistenta la pete si murdarie, laminatul se intretine foarte usor. Este suficienta o aspirare periodica urmata de o stergere cu un mop aproape uscat. Se va folosi o solutie slaba de detergent neutru. De asemenea puteti prelungi rezistenta in timp a acestuia folosind stergatoare in zonele de intrare care vor retine cea mai mare parte din murdarie.
Previous Post Next Post