Iată câteva comenzi DOS în sistemul de operare Windows XP care se pot dovedi utile:
FSUTIL: Reprezintă un set de unelte de administrare ascunse în spatele unei simple comenzi. Puteţi mări viteza de acces la fişiere folosind aceste comenzi din fsutil.
- Start / Run / Cmd.
- În fereastra DOS care se deschide tipăriţi Fsutil behavior set disable8dot3 1.
Comanda va dezactiva suportul automat pentru numele de fişiere DOS pe care Windows XP îl foloseşte implicit. Aceasta va mări viteza de acces la fişiere.
- Acum tipăriţi fsutil behavior set disablelastaccess 1. Aceasta va opri XP-ul de la a actualiza timestamp-ul aplicat fişierelor şi directoarelor (într-un drive formatat NTSC) în momentul în care sunt accesate. Acest lucru va mări considerabil viteza de browsing în fişierele sistemului. - Tipărind fsutil fsinfo, veţi obţine o cantitate impresionantă de informaţii despre driveurile dumneavoastră.
NETSTAT: Comanda netstat poate fi folosită pentru a afişa informaţii detaliate despre conexiunile dumneavoastră şi despre porturile folosite. Cea mai importantă funcţie a sa este de a arăta ce porturi comunică date şi care sunt deschise şi gata de a „asculta”.
- Tipăriţi netstat în command prompt. Comanda va afişa toate conexiunile active dintre sistemul dumneavoastră şi orice alt sistem din reţea sau la internet.
- Tipăriţi netstat /a pentru a afişa toate conexiunile curente împreună cu toate porturile deschise şi care ascultă.
- Tipăriţi netstat /o pentru a afişa ID-ul proceselor cărora le sunt asociate conexiunile curente. Vă ajută mult la identificarea aplicaţiilor nedorite care rulează pe sistemul dumneavoastră. TASKLIST: Comanda vă arată procesele care rulează în acel moment pe sistemul dumneavoastră, împreună cu ID-ul acestora. Programul poate fi configurat să arate mai mult decât standardul Task Manager din Windows XP. După ce aţi rulat nestat, aţi văzut că, în lista ID-urilor proceselor, vi s-au oferit anumite coduri formate din cifre. Pentru a afla cărei aplicaţii îi corespunde fiecare cod, rulaţi tasklist.
PATHPING: Această comandă combină alte două comenzi: PING şi TRACERT într-una singură. În modul de folosire implicit, pathping va lista la început numărul de hopuri (numărul de paşi între diferitele rutere sau servere de reţea) necesare pentru a atinge destinaţia dumneavoastră IP sau URL, apoi va da ping fiecărui pas din rută de 100 de ori oferindu-vă o idee clară despre viteza conexiunii dintre sistemul dumneavoastră şi ţintă, precum şi despre legăturile slabe din reţea.
Trucuri si sfaturi
Tips and tricks
Post a Comment