Huburi - De ce este nevoie sa pun prefix-ul nick-ului?

De ce este nevoie sa pun prefix-ul nick-ului?
Tara indicata este esentiala, pentru ca viteza de download de la un roman este in majoritatea cazurilor mai mare decat de la utilizatori din afara patriei. Exista si huburi pe care pot intra doar romanii, unde intr-adevar prefixul [RO] nu mai este de mare folos. El a fost pastrat insa pentru a nu crea confuzii incepatorilor care ar trebui sa-si puna nickuri diferite in functie de hub;


Judetul poate indica utilizatorii cei mai apropiati geografic de dumneavoastra, cu care, in multe cazuri, transferul este mai rapid. Poate indica si opusul: utilizatori de la distanta mare sau din judete fara conexiuni bune;
ISP-ul poate arata intr-o oarecare masura daca utilizatorul are o conexiune buna la internet sau nu (de exemplu: RoEdu fata de X-Net);
Unele tipuri de abonamente au o limita de trafic, care poate depinde si de Tara, si de Judet, si de ISP, toate trei fiind deci o metoda de determinare a utilizatorilor de la care puteti lua fara grija atingerii limitei de trafic de pe luna respectiva (ex.: RDS CableLink);
Conectarea la hub prin anumite programe de trisat pe DC poate fi evitata, deoarce unele au un nick care nu poate fi schimbat incat sa corespunda celui corect dorit.

De ce nu se supun acelorasi reguli si operatorii?
Operatorii au responsabilitati mai mari (asigura bunul mers al hubului, partajarea corecta, pun la dispozitie banda, resurse si timp, etc.), dar si nevoie de drepturi in plus pentru a-si putea indeplini indatoririle. Aceste drepturi sunt de alftel si singura recompensa pentru munca lor.
Operator nu este egal cu utilizator (nu vrem sa spunem ca este superior, ci ca are un rol diferit). Aceasta inegalitate nu exista numai pe DC. De exemplu, un plutonier nu are aceleasi drepturi ca un colonel, politistii au voie sa treaca pe rosu in urmarirea infractorilor, parlamentarii au protectie parlamentara, etc.

ACTIV
Care sunt diferentele dintre modurile activ si pasiv?
Exista doua moduri de conectare la alti utilizatori: activ si pasiv. Modul pasiv trebuie folosit doar de utilizatorii care in activ nu pot downloada pentru ca nu au o conexiune directa (fara obstacole) la internet. Activ este mult mai bine decat pasiv deoarece prin modul activ se pot face transferuri cu oricine, fata de pasiv unde este posibil doar cu cei activi.
Cum cam doua treimi din utilizatori sunt pasivi, deci un utilizator activ are acces la de 3 ori mai multe fisisere decat unul pasiv! Chiar mai mult, pentru utilizatorii pasivi, numarul fisierelor gasite la un anume utilizator este limitat la 5, in fereastra de Search, fata de 10, in cazul celor activi. Este deci de inteles ca merita sa faceti tot ce este posibil pentru a va functiona modul activ.

Ce obstacole pot exista incat modul activ sa nu functioneze?
IP-ul si port-ul trecute gresit la setarile DC-ului. Ca sa vedeti ce IP aveti, intrati la www.whatismyip.com. Portul trebuie in general sa fie un numar intre 1024 si 65000;
Firewall-ul standard al Windows XP-ului e activat, sau un alt software de firewall;
Impartiti internetul cu altcineva din retea, avand acelasi IP extern si conexiunile trecand printr-un server/router central;
Modul activ poate functiona doar partial daca portul pe care functioneaza DC-ul e deschis fie doar pe TCP (mergand doar transferurile), fie doar pe UDP (mergand doar cautarile).

Cum dezactivez firewall-ul XP-ului?
Windows XP Pro vine cu un firewall instalat din oficiu. Acesta poate bloca portul pe care il setati in DC. Ca sa il dezactivati, duceti-va la Network Connections, right-click pe conexiunea cu acces la internet, dati click pe Properties din meniu; in fereastra aparuta duceti-va la Advanced si de acolo debifati casuta de sub Internet Connection Firewall. Daca vreti sa aveti un firewall pe calculator, instalati-va unul specializat pe care sa-l configurati sa permita alegerea porturilor blocate.


Daca impart conexiunea la internet prin Internet Connection Sharing-ul Windowsului, cum il configurez incat sa mearga cu DC-ul?
Setarile urmatoare trebuie facute pe calculatorul la care "ajunge" internetul prima oara si la care se conecteaza ceilalti membri ai retelei. Dati right-click si Properties pe placa de retea conectata la internet. In tab-ul Advanced (asigurati-va si ca Internet Connection Firewall nu este bifat, daca aveti Windows XP), dati click pe Settings. In fereastra ce va aparea, dati click pe Add. La description of service nu conteaza ce treceti, (puteti scrie, de exemplu, "DC++ TCP"). La Name or IP address trebuie sa puneti IP-ul intern pe care aveti , sau IP-ul persoanei din retea careia doriti sa ii permiteti functionarea in modul activ (IP-ul de forma 192.168.1.*).

La External Port treceti orice numar intre 1024 si 65000. La Internal Port treceti acelasi numar. In dreapta jos, dintre TCP si UDP, bifati TCP. Dati click pe OK. Acum trebuie sa adaugati iar un serviciu ca cel precedent, sa-i spunem "DC++ UDP", unde veti scrie tot portul ales anterior, insa veti bifa UDP de data asta, nu TCP. Daca doriti sa adaugati aceste doua servicii si pentru alte persoane din retea, trebuie sa alegeti alt port (si evident vor avea si alt IP).
Tot ce mai trebuie sa faceti este va duceti la File - Settings din DC++, sa bifati activ, si sa introduceti IP-ul dumneavoastra extern (nu cel de forma 192.168.*.* ci cel pe care il puteti afla la www.whatismyip.com) si portul pe care l-ati ales la Internet Connection Sharing. DC-ul ar trebui sa functioneze si in modul activ acum.

Trucuri si sfaturi
Tips and tricks

Previous Post Next Post