Virusii de pe messenger devin din ce in ce mai sofisticati si mai raspanditi. Pentru a evita infectarea, tratati messengerul cu aceeasi grija cu care va tratati e-mail-ul. Aceste sfaturi va vor ajuta sa evitati virusarea:
Nu dati click mereu
Nu dati click pe orice link primit pe messenger pana ce nu confirmati mai intai ca persoana respectiva chiar a dorit sa va trimita acel link. Aici sunt incluse si link-urile primite in mesajele offline sau "away" - aceste mesaje "away" reprezinta deseori tinta virusurilor de pe messenger.
Aveti grija la mesajele cu atasamente
Nu deschideti atasamentele primite neanuntat - verificati ca persoana respectiva chiar a dorit sa va trimita acel atasament. Inainte de a deschide orice atasament, verificati-l cu un antivirus mai intai.
Mai multi nu inseamna mai bine
Mentineti numarul de tipuri folosite de messenger cat mai mic. Virusii de messenger sunt meniti pentru anumiti clienti, desi pot fi si virusi pentru toate tipurile de messenger. De exemplu, virusul de messenger FloodNet din 2002 isi trimitea mesajul sau virusat atat utilizatorilor de messenger AIM, cat si MSN. Astfel, cu cat folositi mai multe feluri de messenger, cu atat creste probabilitatea de a da peste un virus.
Ce sa faceti daca messengerul va este virusat
Daca totusi messenger-ul va este virusat, aduceti-va aminte ca acum toate contactele din lista sunt vulnerabile. Pentru a evita trimiterea virusului si altor persoane, deconectati-va de la Internet pana ce reusiti sa devirusati programul. Daca aveti nevoie de acces la Internet pentru a obtine un antivirus sau update-uri, rugati un prieten sa isi foloseasca computerul sau si sa scrie fisierele pe un CD. Daca nu se poate, dezinstalati messengerul pana ce reusiti sa devirusati calculatorul. Desigur, daca va updatati zilnic antivirusul, scad sansele de a fi virusat.
Post a Comment