Timpul nu inseamna doar bani, adesea e mai mult decat atat. Oricand efectuati ceva creativ, cum ar fi un podcast sau construiti un blog sau aranjati mormane de informatii pentru backup sau reglati televizorul HD, doriti cu siguranta sa terminati cat mai repede si sa purcedeti la urmatorul task.
Avem o multime de trucuri care va salveaza timpul si nervii atunci cand doriti sa curatati spatiul de pe hard disc, atunci cand doriti sa castigati bani pe Internet sau chiar cand doriti sa va calculati caloriile consumate in timpul alergarilor.
Cea mai usoara ruta pentru toate aceste task-uri o reprezinta cel mai adesea utilizarea unor aplicatii deja existente in calculator. Alteori, atunci cand uneltele incorporate in Windows nu sunt suficiente, raspunsul se regaseste la cateva clicuri distanta, pe Internet.
Mutarea fisierelor media pe un disc extern
Aveti un hard disc plin? Nimic nu va elibereaza mai usor spatiul decat mutarea fisierelor media pe un disc extern. Mai intai, inchideti orice player media care ruleaza. In XP, deschideti My Documents si mutati directorul My Musi pe un disc extern. Windows va realiza ca mutati un director special si isi va conforma setarile. (Daca nu utilizati directorul My Music, efectuati un drag and drop cu directorul in care va stocati muzica.)
In Vista, efectuati un clic pe Start, un clic dreapta pe Music, apoi selectati Properties. Efectuati un clic pe tabul Locations. Schimbati calea catre un director de pe hard disc si efectuati un clic pe OK. Daca Windows va intreaba daca doriti sa creati un director nou in care sa mutati toate aceste fisiere, apasati Yes din nou.
Daca utilizati Windows Media Player, deschideti aplicatia dupa manevra anterioara si apasati F3. Selectati noul director Music si lasati aplicatia sa caute fisierele.
BackUP
Pentru back up-uri rapide, investiti intr-un hard disc extern a carui capacitate este ceva mai mare decat a hard discului intern. Daca PC-ul dumneavoastra are un port eSATA, cumparati un drive eSATA pentru a profita de avantajul vitezelor rapide de transfer. Altfel, USB si FireWire sunt ok.
Pentru un back up rapid, conectati drive-ul extern. Atunci cand Windows il recunoaste, apasati Windows-R, scrieti %userprofile% si apasati Enter. Copiati directorul cu documente pe hard discul extern. Daca detineti Vista, ar trebui totodata sa copiati si directoarele Music, Pictures, Saved Gamers si Videos. Daca nu va stocati datele in directoarele sectionate de Microsoft, va trebui sa copiati toate fisierele pe care le utilizati pe hard discul extern. Doriti automatizare? Alegeti un hard disc extern ce include o aplicatie de backup si utilizati-o.
Reinstalati Windows
Deci calculatorul dumneavoastra se comporta tot mai ciudat si trebuie sa reinstalati Windows-ul. A porni de la zero va poate costa ore intregi. Cea mai rapida solutie o reprezinta backup-ul datelor si utilizarea ulterioara a unei unelte de recuperare. Acest tip de aplicatii vin fie pe un CD sau DVD bundle fie ca o partitie ascunsa pe care o puteti accesa in timpul restartarii calculatorului. Consulatati manualul cu care v-a fost livrat calculatorul pentru a verifica setarile.
Uneltele de recuperare rescriu de obicei datele pe hard disc cu o imagine proaspata. Windows va rula din nou rapid insa nu va beneficia de aplciatiile pe care le-ati instalat singur sau setarile ulterioare. Restaurati fisierele personale inainte de efectuarea backup-ului si apoi reinstalati aplciatiile necesare.
Deschideti un director favorit
Daca popositi adesea catre un director anume, mutati-l in directorul Favorites pentru a-l putea accesa din meniul Start. Aceasta setare va este in mod special utila daca nu utilizati Internet Explorer, caci astfel nu riscati sa va amestecati directoarele favorite cu site-urile Web favorite.
Pentru a-l plasa in Favorites, trageti-l cu mausul din Windows Explorer in butonul Start, iar de acolo, in meniul Favorites. In Windows XP, aveti totodata optiunea de deschidere a directorului si ulterior de efectuare a unui clic pe Favorites, Add to Favorites din cadrul ferestrei Explorer.
Atasamente uriase la e-mail
Expedierea unui videoclip haios catre un prieten nu va poate pune probleme, atata timp cat dimensiunea fisierului in cauza este de 6 MB. Pana la urma, daca destinatarul utilizeaza o aplicatie de e-mail POP precum Outlook, acesta va trebui sa descarce intregul mesaj inainte sa poata vedea de la cine e – sau inainte de a putea descarca mesajul text atasat. Daca oricare dintre destinatari beneficiaza de o conexiune slaba, probabil nu vor mai dori as va vorbeasca prea curand.
Regula pe care v-o recomandam: nu expediati niciodata e-mail-uri mai mari de 1 MB, fara acordul explicit al destinatarului. Ca alternativa, puteti incerca YouSendIt. Serviciul este gratuit pentru atasamentele mai mici de 100 MB, iar fisierele individuale pot fi descarcate de maxim 100 de ori. Nici macar nu trebuie sa va deschideti un cont cu care sa va logati. Pur si simplu introduceti ambele adrese de e-mail, atasati fisierul si apasati butonul Send.
Creati un disc de salvare bootabil
Cum ajungeti la datele pretioase atunci cand Windows refuza sa booteze? Utilizati calculatorul unui prieten pentru a descarca Puppy Linux. Aplicatia vine ca imagine de CD iso pe care o puteti scrie pe un CD bootabil. Sansele sunt ca sa detineti deja software pe calculatorul functionabil care sa poata copia Puppy Linux pe un CD. Efectuati un dublu clic pe fisier, iar software-ul, probabil Nero sau Easy Media Creator se va sesiza, lansandu-se in executie. Daca Windows va informeaza ca nu recunoaste extensia iso, ar trebui sa descarcatiu si instalati un applet gratuit, precum ISO Recorder.
Acest catelus nu este cea mai puternica versiune Linux, insa se ocupa de driveurile NTFS destul de bine si este destul de intuitiv, mai ales pentru utilizatorii obisnuiti cu Windows. Odata ce ati utilizat CD-ul bootabil pentru a accesa calculatorul problematic, puteti copi fisierele de pe hard disc pe un disc exterbn, sau chiar edita fisierele .doc sau .xls.
Construiti un site
Oricat timp ati petrece online, nu va puteti considera un cetatean online pana cand nu detineti propriul site. Iar in zilele noastre, este greu de batut un blog atunci cand vine vorba de usurinta updatarii continutului si a desginului versatil. Daca preferati simplitatea insa nu doriti sa faceti compromisuri, incercati un serviciu gratuit de blogging, precum blogger sau wordpress. Cu oricare din servicii, veti avea de completat un scurt formular si selecta un template prin care controlati aspectul blogului...apoi sunteit gata de publishing.
O singura remarca...puteti posta mesaje noi compuse in Word 2007, direct in Blogger sau WordPress. Apasati butonul Office si selectati Publish, Blog.
Pastrati taburile
Probabil stiti deja ca feed-urile de stiri RSS ofera o modalitate confortabila de primire a stirilor pe calculator. Puteti spori chiar eficienta feed-urilor RSS. Daca preferati sa cititi in browser, va recomandam Google Reader, ce va permite sa navigati prin headline-uri.
Alte servicii gratuite va pot trimite feed-urile RSS prin e-mail. Favoritul meu este SendMeRSS.com care este atat de usor incat nu necesita nici macar inregistrare pe site. Tot ce aveti de facut erste sa introduceti URL-ul feed-ului RSS dorit, sa introduceti adresa de e-mail la care doriti sa primiti noutatile si sa efetuati un clic pe butonul Feed. De acum incolo, stirile va vor fi trimise automat in inbox.
Corectati expunerea unei fotografii
Sa presupunem ca aveti o poza extreme de luminoasa si cu probleme de contrast. Daca va grabiti sin u ati fost initiat in arta manipularii fotografiilor, atunci aveti nevoie de o aplicatie cu slide-uri separate pentru ajustarea luminozitatii si a umbrelor. Conceptul este facil si isi face treaba. Unde puteti regasi astfel de unelte? Daca utilizati Photoshop Elements, deja le aveti la dispozitie, in tabul Quick, sub Lighting.
Alternativ, aveti alte doua optiuni gratuite. Microsoft Windows Live Photo Gallery imbunatateste performantele aplicatiei Vista Photo Gallery. Selectati Fix, Adjust Exposure in Windows Live Photo Gallery si veti beneficia de ferestre separate pentru Highlights si Shadows, precum si o histograma, ca de altfel si familiarele optiuni Brightness si Contrast.
Daca nu doriti sa instalati aplicatia, incercati unealta gratuita de editare Picnik. Efectuati un clic pe butonul Upload Photo. Apoi efectuati un clic pe Exposure, Advanced pentru a accesa sliderele Highlights si Shadows, alaturi de o histograma. Cand ati finalizat ajustarile, salvati imaginea din nou pe calculator.
Post a Comment