Ce trebuie sa stii inainte de a da cu vopsea

1. inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti o cantitate suficienta de vopsea pentru a vopsi tot ce v-ati propus. In cazul in care cumparati mai mult de o cutie cu vopsea, aveti grija de asemenea ca vopseaua din toate recipientele sa aiba aceeasi nuanta.
2. cititi cu atentie instructiunile si asigurati-va ca stiti cum sa curatati trafaletii/pensulele si eventualele scurgeri de vopsea. Tineti cont de asemenea de timpul de uscare si de re-acoperire, pentru ca este posibil ca aceste perioade sa varieze in functie de temperatura/umiditate. Aplicarea celui de-al doilea strat se face numai dupa ce s-a uscat primul strat, conform instructiunilor de pe eticheta produsului.
3. asigurati o buna ventilare a incaperilor pe care le vopsiti, indiferent de natura vopselei utilizate, fie ca este vopsea pe baza de solventi sau apa.
4. daca in instructiunile producatorului nu se specifica altfel, amestecati bine vopseaua inainte de a incepe vopsirea deoarece componentele se pot separa in timpul depozitarii.
5. la vopsirea suprafetelor din lemn va recomandam:

pentru suprafete noi:
eliminati eventualele pungi de rasina (in cazul suporturilor de rasinoase) si chituiti denivelarile astfel create
asigurati-va ca lemnul este suficient de uscat astfel incat sa nu se tensioneze si sa nu crape dupa montare si vopsire
aplicati un strat de grund de imbibare care sa aiba si efect de protectie impotriva carilor, altor insecte si mucegaiului
in cazul lacuirilor efectuate la exterior asigurati-va ca lacul pe care il folositi este rezistent la intemperii si la actiunea razelor ultraviolete
in cazul in care aplicati emailuri sau vopsele, indiferent de natura lor, asigurati-va ca sunt compatibile cu grundul aplicat anterior
NU FOLOSITI PENTRU IMBIBARE ULEI DE TRANSFORMATOR SAU ORICE ALTE ULEIURI MINERALE!
dupa uscarea fiecarui strat efectuati o slefuire usoara a suprafetei cu o hartie abraziva cu granulatie de min. 180, urmata de o desprafuire efectuata cu o carpa inmuiata in diluant (GRUNDSOLV)
in cazul parchetului aplicati in prealabil un grund de imbibare. ATENTIE: Parchetul de salcam trebuie protejat cu un grund izolator atunci cand se folosesc pentru lacuirea lui lacuri bicomponente! In caz contrar, intaritorul lacului reactioneaza cu taninii din esenta de salcam producand colorarea inestetica a lemnului in rosu.


pentru suprafetele vechi (care au mai fost vopsite):
indepartati toate portiunile de vopsea veche neaderente cu spaclul, peria de sarma sau hartie abraziva, chituiti denivelarile, slefuiti intreaga suprafata si desprafuiti. Nu incercati sa indepartati vopselele vechi cu flacara deoarece riscati sa distrugeti structura lemnului.
aplicati vopseaua sau emailul in 1-2 straturi, functie de puterea de acoperire a acestuia.
pentru suprafetele aflate la exterior revopsirea se face in 2 straturi.


6. la vopsirea suprafetelor din metal va recomandam:

pentru suprafete feroase noi:
indepartati eficient oxizii metalici; orice urme de oxizi metalici ramase pe suprafata constituie germeni de coroziune si se pot dezvolta chiar si sub pelicula de vopsea.
degresati si desprafuiti suprafata inainte de vopsire.
aplicati 1-2 straturi de grund anticoroziv
respectati timpul de reacoperire indicat pe eticheta pentru a nu fi nevoiti sa slefuiti suprafetele.

pentru suprafete feroase care au mai fost vopsite:
indepartati eficient vopseaua neaderenta si eventualele urme de oxizi acolo unde coroziunea a ajuns la metal
grunduiti zonele in care s-a ajuns la metal
aplicati 1-2 straturi de vopsea sau email functie de mediul in care va fi exploatat obiectul vopsit

pentru suprafete metalice neferoase:
utilizati un grund de legatura sau un grund recomandat ca fiind aderent pe suprafetele neferoase. Utilizarea unui grund de legatura nu asigura protectia anticoroziva.
aplicati urmatorul strat cu un grund anticoroziv
aplicati 1-2 straturi de vopsea sau email.


7. la vopsirea suprafetelor din zidarie:

la interior:
indepartati eventualele zone friabile, efectuati reparatii pe zonele respective si amorsati zona reparata
nu aplicati vopsele lavabile peste var, huma, sau vopsele de slaba calitate (rezistente la stergere)
indepartati total peliculele de var sau huma si amorsati suprafata. In cazul vopselelor de slaba calitate, aplicati 1-2 straturi de amorsa avand ca scop consolidarea stratului de vopsea.
asigurati-va ca tencuiala sau gletul aplicat sunt uscate si slefuite corespunzator
aplicati intotdeauna pe zidaria noua o amorsa compatibila cu produsul de vopsire pe care l-ati ales. Este recomandabil ca intregul sistem amorsa-vopsea sa fie cumparat de la acelasi furnizor.
aplicati vopseaua lavabila in minim 2 straturi in functie de recomandarea fabricantului, respectand recomandarile de dilutie si timpul de reacoperire.

la exterior:
in cazul aplicarilor de vopsele superlavabile de exterior asigurati-va ca tencuiala este maturata (are mai mult de 28 de zile de la aplicare). In caz contrar exista riscul ca bazicitatea cimentului din compozitia tencuielii sa distruga atat structura vopselei cat si a pigmentilor.
aplicati amorsa recomandata si respectati timpul de uscare prescris.
aplicati de preferinta o vopsea superlavabila de exterior in doua straturi.
aplicarile se fac de sus in jos si din muchie in muchie, in mod continuu pe toata suprafata, astfel incat sa nu apara urme inestetice ale asa ziselor „nade”
asigurati-va ca aveti conditii atmosferice prielnice. Este necesar sa nu ploua cel putin in urmatoarele 7-8 ore. Nu aplicati produsele de exterior pe suprafete aflate sub actiunea razelor solare sau imediat dupa trecerea acestora. Suprafata pe care se aplica vopselele de exterior trebuie sa aiba o temperatura de max +35°C.
in cazul produselor structurate (vopsele sau tencuieli) respectati toate recomandarile restrictive de mai sus.
asigurati-va ca meseriasii pe care i-ati ales au experienta necesara (au mai lucrat cu astfel de produse). Cereti-le eventual sa efectueze o proba de lucru pe o suprafata mai putin vizibila.


8. nu vopsiti niciodata pe vant puternic, ceata, roua, ploaie.

9. nu vopsiti sub temperatura punctului de roua.

10. nu vopsiti la temperaturi mai mici de +5°C (indiferent de valoarea punctului de roua) sau mai mari de +35°C.
sursa: fabryo.com

Post a Comment

Previous Post Next Post