12 trucuri pentru a-ţi păstra calmul


Foto: newportbeachindy.com
Viteza cu care se desfăşoară lucrurile, problemele cotidiene, neînţelegerile cu ceilalţi sunt doar câţiva dintre numeroşii factori de stres din viaţa fiecăruia. Stresul însă dăunează sănătăţii fizice şi psihice, dar există câteva trucuri prin care îţi poţi menţine calmul, potrivit realitatea.net.

1. Încearcă să nu faci din ţânţar armăsar. E la îndemână să te plângi şi să exagerezi dramatismul unei situaţii, însă asta nu ajută la nimic. Specialiştii citaţi de dumblittleman.com spun că este mult mai util să priveşti o situaţie stresantă uşor detaşat şi să-ţi spui că "Nu e mare lucru", "Mă pot descurca", "Situaţia nu mă depăşeşte".

2. Gândeşte-te de două ori înainte să împărtăşeşti o problemă. Se spune că atunci când ai probleme este bine să vorbeşti cu cineva apropiat, pentru că te vei simţi uşurat. Totuşi, este recomandat să nu fugi la prieteni imediat ce ţi se întâmplă ceva, pentru că prietenii, deşi bine intenţionaţi, au tendinţa să empatizeze prea mult şi astfel să-ţi adâncească starea de supărare. Cel mai bine este să aştepţi puţin, să te acomodezi cu problema pe care o ai, să te calmezi, iar apoi poţi discuta cu cei apropiaţi fără să se exagereze situaţia.

3. Caută metafore şi imagini care te pot calma. De exemplu, ţi-ai putea imagina că problema ta este un nod. Cu cât te panichezi mai mult, cu atât nodul este mai strâns. Dar dacă te calmezi şi te concentrezi, poţi îl poţi deznoda, cu alte cuvinte, poţi rezolva problema. O altă metodă este să te imaginezi pe tine însuţi ca fiind calm şi acţionând cu răbdare. Tehnica nu funcţionează întotdeauna din prima, dar cu puţin antrenament vei reuşi să aplici metaforele sau imaginile care ţi se potrivesc.

4. Cunoaşte-ţi reacţiile. Pare evident că ştii cum reacţionezi în anumite situaţii, dar acordă-ţi mai mult timp să observi dacă există tipare în comportamentul nervos: dacă eşti mai uşor iritabil la o anumită oră, sau dacă are legătură cu foamea, sau cu temperatura, sau cu oboseala. Odată ce ştii foarte bine ce îţi accentuează starea de iritabilitate, este mai uşor să eviţi nervii, evitând, în primul rând, cauza sau agravantul lor.

5. Conştientizează faptul că îţi poţi controla emoţiile. Aminteşte-ţi de momentele în care ai reuşit să-ţi păstrezi calmul, chiar dacă situaţia era stresantă. De exemplu, poate la un moment dat erai pe punctul de a ţipa la prietena ta, când ţi-a sunat telefonul - atunci starea ţi s-a schimbat imediat şi nu ai mai recurs, ulterior, la accesul de furie. Dacă acest lucru se poate întâmpla odată, cu siguranţă poţi repeta experienţa. Învaţă cum poţi proceda pentru a-ţi distrage singur atenţia de la o stare de nervi.

Citeste tot articolul aici: 12 trucuri pentru a-ţi păstra calmul

Post a Comment

Previous Post Next Post