Sfaturi pentru manipularea peștelui

Sfaturi pentru curățenia la manipularea peștelui pentru gătit, pentru manipularea peștelui cumpărat din piață și manipularea peștelui prins de pescari.



Curățenia la manipularea peștelui pentru gătit: Un mediu de lucru curat este esențial în prevenirea contaminării atunci când lucrați cu peștele. Asigurați-vă că vă spălați bine mâinile înainte și după manipularea peștelui crud. Zona de lucru, tocătorul și ustensilele trebuie curățate temeinic cu apă fierbinte și detergent după folosire și nu trebuie folosite pentru alte alimente până nu sunt curățate corespunzător. Acest lucru va preveni contaminarea încrucișată a bacteriilor de la pește la alte alimente.

Când lucrați cu alte alimente în același timp cu prepararea și gătitul peștelui, asigurați-vă că utilizați ustensile diferite pentru fiecare aliment. Nu folosiți același platou pentru peștele gătit ca și cel folosit pentru carnea crudă, cu excepția cazului în care a fost spălat și uscat corespunzător înainte de utilizare. Dacă orice preparare a peștelui se face pe un tocător, acesta trebuie spălat bine cu apă fierbinte cu săpun după fiecare utilizare și curățat periodic cu un detergent bun de bucătărie.

Manipularea peștelui cumpărat de la piață: Peștele proaspăt sau congelat trebuie achiziționat chiar înainte de a părăsi piața, astfel încât să fie expus la temperaturi nesigure pentru un timp cât mai scurt posibil. Ar trebui să fie așezat într-o pungă de plastic pentru a preveni orice scurgere care ar putea contamina alte alimente. Nu așezați plasa cu peștele cumpărat într-un vehicul fierbinte pentru o perioadă lungă de timp, cu excepția cazului în care sunt depozitați corespunzător. După achiziționare, acesta trebuie luat acasă și refrigerat cât mai curând posibil.

Când gătiți și serviți pește, carnea trebuie manipulată corespunzător pentru a preveni contaminarea. Utilizați un platou și ustensile de gătit diferite pentru peștele gătit decât cele utilizate pentru peștele crud, cu excepția cazului în care au fost curățate și uscate corespunzător după expunerea la peștele crud. Asigurați-vă că peștele crud nu intră în contact cu alimente care au fost gătite deja sau cu alimente care nu necesită a fi gătite înainte de a fi consumate, cum ar fi legumele și fructele crude.

Dacă luați pește gătit pentru a fi servit într-o altă locație, asigurați-vă că ambalați peștele astfel încât să mențină temperaturile adecvate. Dacă îl mențineți fierbinte, acesta trebuie menținut la o temperatură de cel puțin 60°C și, dacă este rece, trebuie menținut la o temperatură sub 4°C.


Manipularea peștelui prins: Dacă sunteți pescar, păstrarea capturii zilnice în siguranță față de bacterii poate fi o provocare, cu excepția cazului în care pescuiți pe gheață. Consultați sfaturile de mai jos pentru manipularea peștelui pe timp cald.

Încercați să mențineți peștii în viață până când ați terminat pescuitul și sunteți gata să-i curățați și depozitați corespunzător.

Dacă peștii nu pot fi ținuți în viață, asigurați-vă că îi păstrați la o temperatură sub 4°C. Depozitarea lor într-un răcitor cu multă gheață îi va păstra la rece, până când sunteți gata să-i curățați și să-i păstrați corect.

Când curățați peștele, aveți grijă să nu contaminați carnea atunci când îndepărtați conținutul stomacului. Dacă carnea se contaminează, spălați-o imediat cu apă rece.

După curățare, înghețați peștele sau păstrați-l la rece (sub 4°C) până când sunteți gata să-l pregătiți.

Când gătiți peștele, asigurați-vă că este gătit până când atinge o temperatură internă de 60°C.

Post a Comment

Previous Post Next Post