Fotografie clasică - Învăță cum să faci fotografii clasice cu film: ghid pas cu pas

Articolul oferă sfaturi practice pentru fotografiile realizate cu aparatul clasic cu film, inclusiv setarea diafragmei și a timpului de expunere pentru a obține o expunere corectă în diferite condiții de lumină, cum ar fi fotografierea la lumina lunii sau la apus de soare. Articolul oferă, de asemenea, sfaturi pentru măsurarea nivelului de expunere, cum ar fi citirea palmei pentru a determina un ton mediu și deschiderea diafragmei pentru a compensa o expunere prea mică. De asemenea, articolul abordează problema clarității imaginilor, recomandând utilizarea unui trepied sau a unui sprijin pentru aparat, precum și utilizarea simultană a mai multor pelicule. Acest ghid util este util pentru fotografi amatori sau profesioniști care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de fotografiere cu un aparat clasic cu film.




Sunny 16
Intr-o zi insorita, seteaza diafragma pe 16 si timpul de expunere cat mai aproape de viteza ISO a filmului. Aceasta combinatie va produce o expunere corecta cu orice film de orice viteza. -

Fotografii la lumina lunii
Luna plina 11
Pentru o expunere corecta a unei luni pline, seteaza diafragma pe 11 si timpul de expunere cat mai aproape de viteza ISO a filmului.
Luna in patrar 8
Foloseste regula de mai sus cu o diafragma de 8.
Sfert de luna 5.6
Foloseste regula de mai sus cu o diafragma de 5.6

Apus de soare
Masoara zona de cer imediat deasupra soarelui pentru o expunere corecta

Timp de expunere
Pentru a evita imagini tremurate cauzate de miscarea aparatului tinut in mana, foloseste un timp de expunere cat mai apropiat de distanta focala a obiectivului.

Film
Stabileste cantitatea de film de care crezi ai nevoie, apoi inmulteste cu doi. Daca lucrezi pentru un client, inmulteste cu trei.

Masurarea in palma
Pentru a determina nivelul expunerii pe baza unui ton mediu, “citeste” palma mainii, apoi, deschide diafragma cu o treapta (un f-stop).

Nesiguranta
Atunci cand nu esti sigur, deschide diafragam cu un pas. Atunci cand nu esti deloc sigur, deschide doi pasi.


Fotografii clare
Exista o vorba care spune cam asa: "cel mai bun obiectiv este trepiedul". Acest lucru este perfect adevarat iar daca veti analiza fotografiile realizate de dumneavoastra care sufera de neclaritate veti constata ca majoritatea sunt miscate in principal datorita utilizarii unui timp de expunere prea lung. De cele mai multe ori datorita conditiilor de fotografiere sau sensibilitatii filmului utilizat suntem nevoiti sa folosim un timp de expunere mai lung decat ne permite fotografierea din mana. Lucrul acesta se accentueaza in cazul folosirii obiectivelor cu focala lunga. Solutia este folosirea unui trepied sau in lipsa acestuia sprijinirea aparatului de un perete, stalp, gard, copac, etc..., actionarea fina a butonului declansator si tinerea respiratiei in momentul declansarii.

Utilizarea simultana a mai multor pelicule
Daca aveti un singur aparat si doriti ca la un moment dat sa realizati fotografii pe mai multe tipuri de pelicula (ex. negativ si diapozitiv), expuneti una dintre acestea apoi derulati filmul in caseta avand grija sa tineti minte numarul pozitiei la care ati ramas (cel mai bine este sa notati pe cutie) apoi schimbati filmul. Cand doriti sa reveniti la prima pelicula, scoateti capatul filmului din caseta cu ajutorul unui dispozitiv care permite acest lucru apoi declansati cu capacul pe obiectiv pana ajungeti din nou la pozitia la care ati ramas. Pentru siguranta puteti face in plus o declansare cu capacul pe obiectiv.

Trucuri si sfaturi
Tips and tricks

Post a Comment

Previous Post Next Post