Condens la termopane - de ce apare si solutii

De ce apare condensul la tamplaria de PVC cu geam termopan? Solutii pentru a scapa de condensul de la termopane.

Problema condensului la sistemul de tamplarie termoizolant este o problema foarte "delicata", care incepe cu algerea tamplarie si se termina cu finisarea pervazului.
Pentru spatii de locuit este bine sa se opteze pentru o tamplarie din pvc sau lemn stratificat.
Dupa fixarea tamplariei in dibluri si spuma este bine sa se lase cateva zile (2 -3 zile), pentru a se usca bine spuma.

In momentul in care se tencuie spatiile cu spuma este recomandabil sa se respecte urmatoarele:
1. la exterior se va tencui cu beton sau cu adeziv pentru gresie si faianta, sub nici o forma nu se vor folosi produse care au in compozitia lor var.
2. in interior se va tencui cu glet, sub nici o forma nu se va folosi ipsos.
Incaperile trebuiesc aerisite periodic.


Solutia impotriva condensului pe interiorul geamului este:
1. Eliminarea umiditatatii din interiorul camerei prin ventilatie sau aerisire frecventa. De aceea aveti condens in general dimineata si mai ales pe geamurile dormitorului fiindca pe timpul noptii nu se aeriseste si locuitorii casei elimina prin respiratie/transpiratie o cantitate de 1-2 liri de apa in 12 ore, iarna, sub forma de vapori (Cifra se refera la un adult de greutate normala). Vara, cantitatea de vapori eliminata de un om este si mai mare dar este mai greu de pus in evidentza.

2. Folositi ferestre termopan cu geam triplu sau cel putin cu sticla LowE (o foaie de sticla LowE care izoleaza de cca 6-10 ori mai bine ca o sticla obisnuita) si atunci temperatura pe fata geamului din interiorul camerei va fi peste temperatura la care condenseaza apa. Mai curand sau mai tarziu, aceste sisteme de geamuri vor inlocui geamurile duble uzuale din pachetele termopan care se fabrica in zilele noastre in mod obisnuit.

Preturile de cost au inceput deja sa scada, dar trebuie sa va ganditi la costuri intre 1,2 - 1,5 ori pretul geamului dublu actual. Tamplaria ramane aproximativ aceeasi.

Dar este de preferat solutia cu ventilatia (naturala), si aceea facuta in mod continuu.


Trucuri si sfaturi
Tips and tricks
Previous Post Next Post