Metoda marinarii



In scopul fragezirii carnii (mai ales cea de vinat, de vita si de oaie), pentru a da un gust placut preparatului, in special fripturii la gratar, gospodinele folosesc metoda marinarii.

Puneti la fiert 1 = l de apa, cu 1/2 kg de zarzavat (morcov, ceapa, patrunjel, telina), 2-3 foi de dafin, o lingurita boabe de piper, o lingurita ienibahar, 2 crengute de cimbru. Cind zarzavatul este fiert, luati vasul la o parte si peste lichidul rece adaugati 300-400 ml de vin alb, sec, 50 ml otet de 9 grade, o lingura de mujdei, o lingurita cu virf de sare. Puneti bucata de carne (aproximativ 3 kg) intr-o cratita si turnati peste ea marinata cu zarzavat cu tot. Acum, iarna, lasati vasul pe balcon la rece, nu in frigider, timp de 2 zile. Din carne pregatiti fripturi, iar lichidul de marinare folositi-l la pregatirea sosurilor, adaugati-l in cantitati mici la mincaruri si chiar la ciorbe.

Pentru carnea de vita: o lingurita cu virf de condimente (in amestec), o lingurita de mustar, 1/2 lingurita boia de ardei dulce, 1 pahar mare cu vin rosu, 1/2 pahar cu ulei. Omogenizati amestecul, puneti bucata de carne, acoperiti si lasati la rece 2 zile.

Pentru carnea de porc: o lingurita de condimente (in amestec), 1/2 lingurita de cimbru, 1/2 lingurita de suc de usturoi (presat prin mixer), 2 lingurite de mustar, 1 pahar mare cu vin alb si 1/2 pahar de ulei.

Pentru carnea de pasare: o lingura de alcool de 90 de grade sau o lingura de whisky, o lingurita de condimente, o lingurita de zeama de lamiie, 1/4 lingurita de piper macinat, 1/2 lingurita de coaja de lamiie, 1/2 cescuta de ulei. Pentru peste intreg sau fileu: o lingura de zeama de lamiie, 3 linguri de vin alb, 1/2 lingurita de tarhon (pulbere), o lingurita de sare, 1/2 pahar de ulei de masline.

Trucuri si sfaturi

Post a Comment

Previous Post Next Post