Un atac de spionaj afecteaza computerele din peste 100 de tari


O vastă operaţiune de spionaj electronic a fost iniţiată şi şi a avut drept scop furtul de documente de la sute de computere guvernamentale şi private din întreaga lume, inclusiv cele ale lui Dalai Lama, au anunţat cercetătorii canadieni.

Într-un raport publicat în weekend, cercetătorii au precizat că sistemul a fost controlat de pe computere din China, dar nu au putut spune dacă autorităţile chineze au fost implicate.

Cercetătorii de la Munk Center for International Studies, din cadrul University of Toronto, au primit o solicitare din partea biroului lui Dalai Lama, liderul exilat al tibetanilor, nerecunoscut de autorităţile din China, să îi examineze computerele pentru a descoperi eventuale semne de software ilegitim sau malware.
Atacul a determinat deschiderea unei breşe într-o operaţiune mai vastă care, în mai puţin de doi ani, a reuşit să se inflitreze în cel puţin 1.295 de computere din 103 ţări, inclusiv multe aparţinând unor ambasade, ministere de externe şi alte birouri guvernamentale, precum şi în centrele din exil ale lui Dalai Lama, din India, Bruxelles, Londra şi New York.

Cercetătorii au spus că, pe lângă spionarea liderului spiritual Dalai Lama, sistemul, botezat GhostNet, s-a concentrat asupra guvernelor din Asia de sud şi de sud-est.

Analiştii consideră că multe guverne, printre care cele din China, Rusia şi Statele Unite, folosesc programe sofisticate pentru a strânge informaţii, sub acoperire.
Noua operaţiune de spionaj este de departe cea mai mare care iese la iveală în privinţa numărului de ţări afectate.
Se crede că ar fi pentru prima dată când cercetătorii au putut să demaşte şi să prezinte o intruziune la acest nivel.

Încă destul de puternică, operaţiunea continuă să invadeze alte 10 computere, în fiecare săptămână, se arată în raportul „Tracking 'GhostNet': Investigating a Cyber Espionage Network”. Cercetătorii au spus că nu au găsit dovezi conform cărora computerele guvernului american să fi fost afectate, deşi un computer NATO a fost monitorizat de spioni pentru mai bine de o jumătate de zi, iar cele ala Ambasadei Indiei la Washington au fost atacate.

Malware-ul poate, de exemplu, să pornească şi înregistrarea video şi audio de pe un computer infectat, permiţând vizualizarea şi ascultarea a ceea ce se întâmplă într-o cameră. Investigatorii susţin că nu ştiu dacă această posibilitate a fost folosită.
Cercetătorii au putut monitoriza comenzile transmise computerelor infectate, pentru a vedea numele documentelor salvate de către atacatori, însă în multe cazuri, nu a putut fi stabilit conţinutul fişierelor sustrase. Lucrând cu tibetanii, cercetătorii au descoperit că a fost sustrasă o anumită corespondenţă, iar atcatorii au preluat controlul serverelor de mail ale organizaţiei lui Dalai Lama.

Tot acest joc de-a spionajul a avut impact şi asupra lumii reale, susţin ei. De exemplu, după ce a fost trimisă o invitaţie prin e-mail de către biroul lui Dalai Lama unui diplomat străin, Guvernul chinez l-a sunat pe respectivul diplomat, pentru a descuraja vizita. O femeie care lucrează pentru un grup care realizează legătura între tibetanii din exil şi cetăţenii chinezi a fost oprită de serviciile secrete chineze când se întorcea în Tibet, i s-au arătat transcrierile conversaţiilor pe care le-a avut online şi a fost avertizată să înceteze imediat activităţile politice.
Cercetătorii din Toronto au spus că au noticat agenţiile internaţionale despre operaţiunea de spionaj, care, în accepţiunea lor, a expus deficienţele din structura legală a internetului. FBI-ul a refuzat să comenteze operaţiunea.
Deşi cercetătorii canadieni au spus că majoritatea computerelor implicate în acţiunea de spionaj sunt din China, au precizat că sunt rezervaţi în a spune că guvernul chinez are vreo implicare. Acţiunea ar putea fi una care să nu implice statul şi care să vizeze doar obţinerea de profit, sau ar putea fi realizată de simpli cetăţeni cunoscuţi sub numele de „hackeri patrioţi”.

„Suntem ceva mai precauţi în privinţa asta, cunoscând ceea ce se întâmplă în zona nevăzută. Este posibil să fie implicat CIA-ul sau ruşii. Este o zonă obscură”, a spus Ronald J. Deibert, membru al grupului de cercetători şi profesor asociat în ştiinţe politice la Munk.

Un purtător de cuvânt al consulatului chinez la New York a respins ideea implicării Chinei. „Acestea sunt nişte poveşti care nu îşi găsesc sensul. Guvernul chinez interzice orice acţiuni ilegale pe internet", a spus Wenqi Gao.

Post a Comment

Previous Post Next Post