News Update :
More »
More »
More »

Windows Vista - Experimentați muzica: În deplasare

Sunday, March 16, 2008

Sunday, March 16, 2008

Partea plăcută a stocării colecției de muzică pe calculatorul pe care rulează Windows Vista este că facilitează audiția fișierelor audio, oriunde v-ați afla. Cu ajutorul dispozitivelor portabile și a CD-urilor personalizate cu conținuturi mixte, puteți să ascultați muzica preferată oricum și oriunde.

Dispozitivele audio portabile care au sigla PlaysForSure permit interacțiunea cu calculatorul pe care rulează Windows Vista, imediat după ce le conectați. Nu este nevoie să încărcați programe software sau drivere de la terți.Conectați un player portabil digital, cu sigla PlaysForsure, la calculatorul pe care rulează Windows Vista și puteți începe să descărcați melodiile preferate

După conectare, puteți să transferați cu ușurință melodiile din calculator pe dispozitivele personale, să sincronizați ultimele melodii adăugate sau să utilizați noua opțiune Shuffle Sync din Windows Media Player 11, pentru a stoca pe dispozitiv eșantioane aleatorii din biblioteca muzicală personală. Dacă utilizați Windows Vista împreună cu dispozitivul audio portabil, veți putea asculta muzică oriunde v-ați afla.

Realizarea unui CD audio cu melodiile pe care doriți să le ascultați în ordinea preferată reprezintă partea distractivă a realizării de CD-uri personalizate cu conținuturi mixte. Cu Windows Vista, puteți crea rapid CD-uri audio personalizate, pentru a le asculta la sistemul stereo Home Cinema, în mașină, la DVD player sau pe alt calculator. Dacă aveți mai multe unități de înregistrare a CD-urilor pe același calculator, puteți să utilizați și noua funcție de înregistrare simultană pe mai multe discuri, foarte utilă, mai ales atunci când creați copii de siguranță ale colecției de muzică digitală.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Windows Vista - Magia butonului verde

Puteți crea o experiență muzicală extremă în propria dvs locuință, cu ajutorul aplicației Windows Media Center sau cu dispozitivul Xbox 360. Acesta din urmă are încorporată tehnologia Media Center Extender, care vă permite să accesați biblioteca de melodii din rețeaua personală, cu ajutorul sistemului de meniu Media Center.Utilizați dispozitivul Xbox 360 pentru a accesa biblioteca de melodii din Windows Media Center de pe un calculator pe care rulează Windows Vista

Atunci când conectați dispozitivul Xbox 360 la televizor și la sistemul stereo Home Cinema, puteți să vă întindeți pe canapea și să apăsați pe butonul verde de pe telecomandă pentru a accesa toate melodiile digitale. Selectați My Music din sistemul de meniu Media Center și vă puteți bucura de muzica preferată într-un mod cu totul inedit.Windows Media Center din Windows Vista vă oferă un mod cu totul deosebit de a căuta și asculta muzică

Puteți să căutați prin Music Library, cu ajutorul telecomenzii și să selectați melodiile care adecvate stării dvs de spirit, după genul albumului, lista de artiști sau după titlul melodiei. Cu ajutorul dispozitivului Xbox 360 cu tehnologia Media Center Extender, experiența trăită este similară cu aceea pe care o aveți în fața calculatorului, cu diferența că puteți să activați dispozitivul în toate camerele din locuința dvs.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Windows Vista - O experiență integrată MTV

Windows Vista vă oferă o calitate superioară a experienței muzicale online. URGE, un nou serviciu de muzică digitală de la MTV Networks, a fost integrat complet în Windows Media Player 11. Cu ajutorul unor instrumente complexe de programare și căutare care vă vor îndruma în explorările dvs muzicale, URGE vă conectează cu artiștii și muzica dorită într-un mod cu totul inedit. Cu o bibliotecă online de peste 2 milioane de melodii, puteți cumpăra melodii individuale, albume întregi sau puteți să vă bucurați de toate melodiile printr-un abonament URGE.URGE, un nou serviciu de muzică digitală de la MTV Networks, a fost integrat complet în Windows Media Player 11

Cu ajutorul serviciului URGE, aveți acces la:

- Milioane de melodii. Toate stilurile muzicale... de la hip-hop și country la jazz.
- Muzică și multe altele de pe canalele MTV, VH1 și CMT. Articole pe care nu le găsiți în altă parte.
- Peste 500 de liste de redare. Stiluri, melodii celebre, spectacole TV, vedete, ani, orașe și multe altele.
- Peste 130 de posturi radio. Programat de către profesioniști. Calitate CD. În scopuri necomerciale.
- Transmisiuni URGE. Melodii noi transferate direct în calculator și în playerul audio portabil.
- Caracteristici, profiluri, interviuri și blog-uri. Din partea unor voci consacrate în lumea muzicii.
- Mobilitate totală. Puteți descărca muzica pe playere audio portabile compatibile.
- Copiați, înregistrați, sincronizați. Niciodată nu a fost mai simplu.
- Administrare multimedia puternică. Integrat complet în Windows Medie Player 11

Pentru informații suplimentare, accesați URGE.com.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Windows Vista - Playerul muzical de generație următoare

Windows Media Player 11 pentru Windows Vista (disponibil și în varianta de descărcare gratuită pentru Windows XP) este software-ul pentru muzică digitală de generație următoare, care vă permite să dețineți controlul asupra experienței muzicale. De la înregistrarea melodiilor de pe CD-uri la audiția melodiilor preferate în orice loc v-ați afla, experiența muzicii digitale începe și se sfârșește cu Windows Media Player. Cu un aspect și funcționalități noi care fac din Windows Media Player o aplicație și mai ușor de utilizat, puteți să organizați colecții de muzică de aproape orice dimensiuni.Windows Media Player 11 are un aspect și o funcționalitate complet noi

Media Library din Windows Media Player 11 a fost proiectat din nou pentru a facilita navigarea și utilizarea colecției personale de muzică. Veți reduce la minimum timpul petrecut cu organizarea melodiilor și veți profita din plin de timpul petrecut pentru a vă bucura de melodiile respective. Vă puteți vizualiza melodiile după coperta albumului, la fel cum faceți când căutați prin colecția de CD-uri. Utilizați funcția Căutare instantanee pentru a căuta rapid melodia dorită. Salvați vizualizările colecției de muzică și bucurați-vă de o prezentare optimizată a informațiilor despre cântăreț, melodie și disc. Ascultați muzica digitală așa cum vă doriți, pentru o experiență muzicală clară și de înaltă calitate.
Conectați un receiver multimedia digital PlaysForSure la sistemul stereo Home Cinema și accesați toate melodiile din Media Library aflate în rețeaua personală. Puteți să ascultați muzica preferată în toate camerele din locuința dvs, cu ajutorul boxelor sistemului stereo Home Cinema.

Utilizați un receiver multimedia digital PlaysForSure pentru a asculta muzica digitală stocată în calculatorul cu platformă Windows Vista, cu ajutorul sistemului stereo Home Cinema
Cu ajutorul melodiilor digitale stocate pe calculatorul pe care rulează Windows Vista, puteți utiliza Windows Media Player 11 pentru a optimiza experiența de audiție, indiferent de locul în care vă aflați.
comments (1) | | Read More...

Windows Vista - Experimentați muzica

În ultimii ani, modul în care oamenii colecționează și ascultă muzică s-a schimbat semnificativ. Dacă vă încadrați în tiparul obișnuit, continuați să vă completați colecția de CD-uri, dar ați început să le înregistrați și pe calculator. Puteți să vă completați colecția de muzică cu fișiere de pe site-uri de muzică online, cumpărând albumele complete sau numai anumite melodii care vă evocă amintiri sau vă trezesc interesul pentru un nou gen de muzică. Pe lângă faptul că ascultați muzica pe care ați stocat-o deja, poată că v-ați abonat la servicii care vă permit să înregistrați cataloage uriașe de muzică, pentru o taxă lunară. Un lucru este sigur - colecțiile de muzică sunt acum în format digital, iar calculatorul pe care rulează Windows este depozitul de stocare a acestora.

Muzică așa cum vă doriți
Cu Windows Vista, colecția dvs de muzică reprezintă coloana sonoră a vieții. Utilizați Windows Media Player 11 pentru a vă bucura de o conexiune optimă cu dispozitive portabile, pentru a vă satisface o nouă curiozitate muzicală și pentru a organiza colecția de muzică digitală în continuă creștere. Sau, schimbați radical macazul și modificați felul în care organizați și ascultați muzică, prin stocarea acesteia în Windows Media Center din Windows Vista sau în Xbox 360.
Windows Vista înseamnă muzică digitală cu totul altfel - personalizată.
Convingeți-vă singuri de felul în care Windows Vista crește nivelul de satisfacție asupra melodiilor digitale din calculator, în propria locuință sau în timp ce vă deplasați.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Instrumentul Windows Easy Transfer

Abia aşteptaţi să treceţi la un computer nou, cu Windows Vista, dar vă îngrijorează procesul de mutare a tuturor fişierelor personale de pe vechiul PC pe cel nou?
Nu mai aveţi motive de îngrijorare.

Instrumentul Windows Easy Transfer vă ajută să mutaţi cu uşurinţă fişierele şi setările de pe vechiul PC cu Windows 2000, Windows XP sau chiar Windows Vista pe un PC nou cu Windows Vista. Instrumentul Windows Easy Transfer va transfera automat:
  • Conturile de utilizator
  • Fişierele şi folderele
  • Mesajele e-mail, setările şi contactele
  • Fotografiile, muzica şi filmele
  • Setările de Windows
  • Fişierele cu date de program şi setările
  • Setările de Internet

Există mai multe moduri în care puteţi utiliza instrumentul Windows Easy Transfer pentru a conecta două PC-uri, pentru a începe procesul de transfer.

Cablul Easy Transfer
Cablul Easy Transfer este un cablu USB special conceput pentru Windows Easy Transfer. Acest cablu creează o legătură directă între PC-ul vechi şi cel nou. Utilizarea unui asemenea cablu reprezintă cea mai uşoară şi mai rapidă metodă de transfer şi este recomandată în special dacă nu aveţi acces la o reţea. Cablurile Easy Transfer funcţionează pe PC-urile cu Windows 2000 (numai pentru fişiere), Windows XP şi Windows Vista.
Puteţi achiziţiona un cablu Easy Transfer de la numeroşi fabricanţi şi distribuitori. Pentru a vă asigura că un cablu este compatibil cu Windows Easy Transfer, căutaţi logo-ul "Certified for Windows Vista" sau "Works with Windows Vista" pe ambalaj.

Iată cum se procedează

1. Instalaţi mica aplicaţie software livrată cu cablul (sau descărcaţi-o de aici) pe PC-ul dvs.
2. Conectaţi cablul la ambele computere.
3. Instrumentul Windows Easy Transfer va porni şi vă va ghida în cursul procesului de transfer. Fişierele şi datele dvs se vor transfera cu o viteză de cca 20 GB pe oră.

Utilizarea reţelei de la domiciliu sau a reţelei corporaţionale

Dacă aveţi deja o reţea cu sau fără fir, aceasta reprezintă o modalitate excelentă pentru transferul fişierelor. Puteţi utiliza reţeaua pentru a transfera datele în timp real sau cu ajutorul unui folder partajat din reţea.

Utilizarea unui disc fix extern
Dacă deţineţi un disc fix extern, Windows Easy Transfer poate copia datele pe discul respectiv, urmând ca ulterior să le copieze de pe disc în computerul nou.

Utilizarea CD-urilor sau DVD-urilor
Instrumentul Windows Easy Transfer poate utiliza inscriptorul CD sau DVD al PC-ului pentru a transfera datele. Soluţia nu este ideală, dar poate funcţiona bine dacă mutaţi doar o cantitate redusă de date, care poate încăpea pe un singur disc. Dacă aveţi o cantitate mai mare de date, care nu poate încăpea pe un singur disc, puteţi utiliza această metodă, dar veţi avea nevoie de mai multe discuri.
Asta este tot. Alegeţi o metodă de transfer, selectaţi datele de transferat urmând indicaţiile programului expert şi lăsaţi instrumentul Windows Easy Transfer să facă restul. La finalizarea transferului, pe PC-ul nou va rula noul sistem Windows Vista, cu toate setările şi fişierele necesare.
Pentru a afla mai multe despre instrumentul Windows Easy Transfer, consultaţi fişierele de ajutor Windows Vista.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Software rapid pentru controlul computerului la distanţă


Cautand pe net un articol despre accesarea pc-ului de la distanta am dat peste un program creat special pentru asa ceva.

Radmin 3 - Software de control la distanţă

"Software rapid, sigur şi fiabil
pentru controlul computerului la distanţă

Radmin (Remote Administrator - administrator la distanţă) este o aplicaţie software de control la distanţă şi acces la distanţă, premiată şi cunoscută în întreaga lume, care vă permite să lucraţi pe un computer la distanţă în timp real, ca şi cum aţi utiliza tastatura şi mouse-ul său propriu.

Caracteristici cheie

Vizualizare la distanţă a ecranului şi control mouse/tastatură
Acces sigur la distanţă prin Internet/LAN
Cea mai mare viteză de lucru graţie tehnologiei DirectScreenTransfer™ NOU!
Nivel înalt de securitate: criptare AES de tip 256 biţi, suport Windows Security
Compatibilitate completă Windows® Vista™ şi sisteme de operare pe 64 biţi NOU!
Moduri de conexiuni multiple: Control complet, Numai vizualizare, Transfer fişiere, Telnet
Conversaţie text şi voce NOU!
Transfer de fişiere cu funcţie "Resume"
Compatibilitate cu orice rezoluţie şi orice profunzime a culorii
Încercaţi Radmin gratis: descărcaţi versiunea gratuită, complet funcţională 30 de zile

Cum funcţionează
Radmin 3 constă în două module:

Radmin Server - instalaţi-l pe computerul la distanţă (de exemplu computerul de la birou).
Radmin Viewer - instalaţi-l pe computerul local (de exemplu computerul de la domiciliu sau laptop) pe care doriţi să-l utilizaţi pentru a accesa computerul la distanţă."

Din pacate nu este gratuit, dar se poate folosi 30 de zile fara probleme.
Il puteti descarca de aici.

Trucuri si sfaturi.
comments | | Read More...

Mozilla a crescut viteza Firefox


Firefox 3.0 este mult mai rapid decat predecesorii si rivalii sai, dupa cum au aratat mai multe teste, ca rezultat a sute de imbunatatiri ale performantei create pentru a face bowserul open-source sa fie cel mai bun in rularea aplicatiilor complexe Web 2.0.

Firefox 3.0 Beta 4, lansat recent de Mozilla, a fost deja testat de utilizatori si bloggeri, care au facut comparatii intre Firefox, Opera, Safari si Internet Explorer. Potrivit lui Percy Cabello, care a postat rezultatele pe blogul Mozilla Links, Firefox 3.0 Beta 4 este cu 53% mai rapid decat Opera 9.5 beta, de doua ori mai rapid decat Safari si de trei ori mai rapid decat IE7.

Mike Schroepfer, vicepresedinte al ingineriei Mozilla, a refuzat sa comenteze aceste rezultate insa a vorbit despre proiectul open-source pe care il desfasoara.

Potrivit acestuia, provocarea pe care si-a asumat-o Mozilla a fost sa dezvolte un browser care are performante la fel de bune atunci cand ruleaza aplicatii Web 2.0 mult mai complexe, cum ar fi Yahoo Zimbra.

Dezvoltatorii Firefox s-au ocupat de peste 400 de bug-uri si shimbari legate de performanta, potrivit lui Schroepfer. „Sunt multe lucruri care trebuie sa se adune pentru a ajunge la astfel de rezultate”, a spus el in timp ce s-a referit la cateva dinte ele. „Am optimizat codificarea JPG, dezvoltatorii au profitat de avantajul mai multor optiuni de compilare noi.”

Cresterea performantei Firefox este importanta si pentru piata mobilelor, pe care Mozilla a inceput sa o exporeze.

Sursa: PC World
Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Internet Explorer 7 - Protejarea website-urilor favorite de ochii curioşi

Saturday, March 8, 2008

Saturday, March 8, 2008


Vizitati în mod frecvent un anumit site si vreti sã stocati URL-ul sau astfel încât sa ramana ferit de ochii curiosi, dar în acelasi timp sã fie si usor de gasit. Directorul de favorite nu este bun pentru aceasta.

Definiţi un shortcut în registry care să apeleze adresa. Deschideţi editorul de regiştri. În cazul lui Vista, trebuie să vă autentificaţi cu drepturi de administrator. Aceasta deoarece nu aţi avea altfel drep turile care sunt cerute pentru stabilirea unei noi valori. Navigaţi până la cheia “HKEY_ LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\ Internet Explorer\AboutURLs” în partea din stânga. Clic în partea dreaptă şi creaţi o nouă valoare “New / String value”. Redenumiţi cu un nume potrivit. Aceasta ar trebui să vă reamintească rapid site-ul cu pricina. Va deschide adresa de web mai târziu în Internet Explorer. În final, dublu-clic pe noua valoare şi scrieţi URL-ul dorit în “Value Data” în dialogul “Edit String”. Confirmaţi cu OK. De exemplu, puteţi să scrieţi adresa www. chip.ro pentru string-ul CHIP. Închideţi editorul de regiştri cu “File/ Exit” şi porniţi Internet Explorer. Scrieţi apoi “about:” în bara de adrese urmat de numele cheii potrivite şi apăsaţi Enter pentru a încărca respectivul website. De exemplu: “about:CHIP” pentru a deschide “http//www.chip.ro”. Notă: Puteţi stoca oricâte adrese în acest fel în cheia “HKEY_LOCAL_ MACHINE\ Software\Microsoft\Internet Explorer\ About URLs”. Un alt lucru bun la această metodă este că browser-ul nu se oferă să completeze automat numele site-urilor vizitate cu ajutorul “about:”.
comments | | Read More...

Photoshop - O cale rapidă de a salva fotografiile pale

Soarele din timpul unei zile de vară este nemilos: estompează puternic subiectele colorate, fotografiile apar terne şi prezintă deseori contraste foarte puternice.

„Reparaţi” aceste mici probleme cu ajutorul Photoshop-ului. Veţi găsi unealta necesară sub „Image / Adjustments / Hue / Saturation”. În loc de a creşte saturaţia pentru întreaga imagine, alegeţi tonurile din imagine care sunt majoritare în poză. Noi am selectat tonurile de verde şi albastru de exemplu. Selectaţi „Greens” şi clic cu pipeta pe partea dorită din imagine. Puteţi intensifica acum această culoare cu „Saturation”.
comments (1) | | Read More...

Photoshop - Realizaţi portrete citadine ca un profesionist

Pasionaţii de fotografie fac sute de instantanee cu ajutorul noilor lor camere atunci când merg în vacanţă. Dar aceste fotografii nu captivează atunci când sunt văzute mai târziu ca un slideshow.

Peisajul citadin este mai mult decât alinierea unui şir de cadre bune. Oraşul ar trebui să fie punctul de focus aici, nu familia dumneavoastră sau turiştii. Trebuie să scoateţi la iveală detaliile unice. Aceasta cere bineînţeles puţină pregătire. Ghidurile turistice bune vă dau informaţii despre locurile care merită vizitate şi stilurile lor arhitectonice. Vă spun unde sunt locuri deosebite pentru panorame. Încercaţi să faceţi fotografii din diferite perspective. Chiar şi un steag sau un alt detaliu din fundal vă poate oferi baza pentru o fotografie interesantă. ªi totuşi vă veţi lovi întotdeauna de o problemă: trebuie să „împărţiţi” aceeaşi structură cu alţi turişti. Există un truc dacă vreţi ca turiştii să dispară şi nu vă surâde ideea de a sta în faţa tuturor celorlalţi fotografi: cu cât este mai lung timpul de expunere, cu atât mai puţini oameni vor apărea în fotografie. Oricum, aveţi nevoie de un trepied pentru asemenea instantanee.
comments | | Read More...

Photoshop - Imagini clare în ciuda ceţii de dimineaţă

Fotografiile făcute dimineaţa devreme au o iluminare blândă, de efect. Din păcate, aceste fotografii nu reproduc toate detaliile ce puteau fi văzute cu ochiul liber când poza a fost realizată.

Truc: În cele mai multe cazuri, o corecţie mică efectuată cu ajutorul curbelor gradient asigură o imagine corectă. Dar optimizarea „oarbă” a setărilor rareori are rezultatul dorit. Cel mai bine ar fi să determinaţi exact valorile tonale care trebuie intensificate în contrast şi valorile care trebuie să rămână neatinse.

Setări de bază: Setarea punctelor de măsurare pe curba de gradient. Pentru aceasta deschideţi “Image/Adjustments/ Curves”. Ţineţi apoi apăsată tasta [Ctrl] şi clic pe acele părţi din imagine care trebuie intensificate. Programul stabileşte punctele de „apucare” din diagramă. Veţi şti exact unde trebuie ajustate curbele. O curbă în formă de S este potrivită pentru a creşte contrastul. Imaginea va părea acum mai proaspătă şi mai clară, fără a-şi pierde caracterul original.

Alte corecţii: Modificarea curbelor de gradient nu numai că va creşte contrastul, ci, în multe cazuri, va intensifica şi culorile imaginii. Dacă doriţi (nu este neapărat necesar), puteţi desatura uşor imaginea; mergeţi la „Image/Adjustments/Hue/Saturation”. Împingeţi slider-ul de la „Saturation” uşor spre stânga până culorile originale sunt restabilite. Funcţia poate fi adăugată şi ca un layer de setări. Este avantajos din moment ce puteţi corecta schimbările oricând. În cazul în care părţile luminoase s-au deschis prea mult sau umbrele s-au accentuat ca urmare a corecţiilor de contrast, trebuie să protejaţi aceste părţi cu o mască înainte de editare.

Înregistraţi umbrele şi părţile luminoase cu funcţia „Select / Color Range”. Este important să bifaţi căsuţa din faţa funcţiei „Invert”.
comments | | Read More...

Vista - Găsirea mai rapidă a unei chei căutate în registry

O multitudine de setări utile pot fi făcute cu ajutorul editorului de regiştri. Din păcate, procesul de navigare în cheile individuale este extrem de laborios. Unealta gratuită „regeditx” (www. dcsoft.com/products/regeditx) adaugă câte va funcţii practice la editorul de regiştri.

Instalare: Pentru a o instala, porniţi „Regx2.exe” şi urmăriţi instrucţiunile de setup. După aceasta, ambele variante ale editorului vor rula simultan pe calculator. Cu „regedit” veţi avea vechiul editor de Windows. Tipărirea „regditx” în meniul de start va deschide noua aplicaţie. Configurare: programul oferă noi funcţii ca interfaţă şi accesează vechiul editor de regiştri „regedit” în fundal. Prima dată schimbaţi alocarea butoanelor – acestea

sunt configurate pentru shareware-ul „Registry Crawler” care este pe bani; oricum, funcţionează şi cu freeware-ul „regeditx”. În „Regeditx/Options” schim baţi amândouă opţiunile pentru „Find button” la fel ca şi „Favorites buttons” şi confirmaţi cu „OK”. Cu acest truc, cele mai folosite comenzi din meniu vor fi la un clic distanţă. Utilizare: Bara adiţională de adrese este practică, în special când vreţi să copiaţi căi către cheile de registry din alte documente sau site-uri web. Le puteţi introduce aici direct cu Ctrl+V. În timp ce faceţi acest lucru, aplicaţia elimină chiar spaţiile incluse şi vă duce imediat la locaţia potrivită din registry.
comments | | Read More...

Vista - Adăugaţi noi funcţii la butonul de închidere din meniul de start

Butonul de oprire din meniul de start trimite PC-ul în modul de power-saving, dar nu îl închide complet. Rezultatul este că PC-ul continuă să consume mai multă putere. Numai meniul care se ascunde în spatele tastei cu săgeată execută comanda de închidere.

Adăugaţi o funcţie de „Închidere” la butonul de oprire. Pentru aceasta, daţi clic pe „Opţiuni de alimentare” în Panoul de control. Sub schemele activate de energie, mergeţi la „Modificare setări plan”. În dialogurile următoare, clic pe „Modificare setări de alimentare complexe”, apoi clic pe semnul de plus din lista care apare înaintea „Butoane de alimentare şi capac” şi în final pe semnul dinaintea „Butonul de alimentare din meniul Start”. După un clic pe „Setare”, selectaţi setarea „Închidere” în câmpul de combinaţii, acum activ. Confirmaţi cu „Se aplică” şi „OK” şi

închideţi celelalte dialoguri.
comments | | Read More...

XP - Administrarea accesului la registry în funcţie de contul de utilizator

În multe familii, membrii acesteia împart acelaşi calculator. Ca utilizator principal şi ca administrator, vreţi să vă asiguraţi că ceilalţi utilizatori nu vor face schimbări în registry.

Specificaţi la nivel de utilizator cărui utilizator îi va fi refuzat accesul la registry. Windows XP: Selectaţi în partea stângă a structurii „HKEY_USERS” şi deschideţi „File/Load Hive”. În dialog, navigaţi la „C:\Documents and Settings” – directoarele diferitelor profiluri de utili zator sunt listate aici. În directorul dorit, selectaţi „ntuser.dat” şi clic pe „Open”. În dialogul următor, introduceţi numele utilizator ca nume în „Key name” – vă ajută la identificare în structura arborescentă. Aveţi acum acces la setările specifice contului. Navigaţi sub numele de utilizator

la „Software/Microsoft/Windows/Current Version/Policies” şi deschideţi cheia „System”. Dacă aceasta nu este disponibilă, creaţi-o cu „Edit/New/Key”. Marcaţi-o şi creaţi intrarea „DisableRegistryTools” din tipul de date „REG_DWORD”. Setaţi „Value” la „1”. Din nou, în stânga structurii arborescente, selectaţi directorul principal al profilului utilizator şi clic pe „File/Delete structure”. Răspundeţi cu „Yes” la întrebarea de securitate. De acum încolo, Windows va bloca încercările de acces la „Registry” ale respectivului utilizator.
comments | | Read More...

Vista - Deschiderea fişierelor fără extensie în Notepad

Friday, March 7, 2008

Friday, March 7, 2008

La dublu clic pe un fişier fără extensie, Windows arată dialogul „Open with” pentru a selecta un program. Întotdeauna doriţi să deschideţi fişierul în Notepad pentru a verifica conţinutul – dar opţiunea pentru această setare implicită nu este disponibilă.

Tipul de fişier nu este cunoscut imediat din moment ce fişierul nu are nici o extensie. Oricum, puteţi specifica acţiuni implicite pentru aceasta în registry.

Lansaţi editorul de regiştri şi navigaţi la cheia “HKEY_CLASSES_ROOT”. Deschideţi “Edit | New | Key”, apăsaţi [.] şi apoi tasta Enter. Clic acum în partea dreaptă a ferestrei şi deschideţi din nou „Edit/New/Key”. Introduceţi „shell” şi confirmaţi cu Enter.

La fel, la un nivel mai jos, creaţi subcheia „open”. Repetaţi operaţiunea şi creaţi sub-cheia „command”. Clic dublu acum în cheia curentă “HKEY_CLASSES_ROOT\.\shell\open\ command” pe “Default”. Schimbaţi „value” în “Notepad. exe %1” şi confirmaţi cu „OK”. Închideţi editorul de regiştri.
comments | | Read More...

Vista - Folosiţi setarile preferate de regiştri şi pe alt PC

Editorul de regiştri poate salva cheile des folosite ca favorite. Aceasta le face disponibile rapid pentru reconfigurare. Pentru a beneficia de ele şi pe un notebook sau dupã o reinstalare, vreţi sã securizaţi „favoritele” în afara programului respectiv.

Windows salveazã favoritele direct din Registry. Deci tot ceea ce aveţi de fãcut este sã exportaţi ramura relevantã într-un fişier REG şi sã o importaţi pe cel de-al doilea computer pentru a le putea folosi acolo. Iatã cum funcţioneazã: în editorul de regiştri, deschideţi cheia
“HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\Regedit\Favorites”. Toate intrãrile din meniurile „favorite” sunt listate aici.

Selectaţi cheia şi deschideţi „Registration/ Export registration file” sau „File/ Export”. În pasul urmãtor, atribuiţi un nume, selectaţi opţiunea „Selected substructure” şi calea selectatã acolo şi clic pe butonul „Save”.

Pe alt calculator, un dublu clic pe acest fişier este suficient pentru a citi favoritele într-o secundã. Acestea vor fi imediat disponibile dupã ce aţi aprobat intrarea lor în regiştri.
comments | | Read More...

Media Player - Repararea listelor defecte de muzică

Hard diskul a fost prea plin şi v-aţi mutat fişierele de muzică pe altă partiţie. Din păcate, nici unul din playlist-uri nu mai merge acum.
Puteţi corecta listele pentru a putea funcţiona din nou. Pentru aceasta, închideţi Windows Media Player şi deschideţi Windows Explorer. Introduceţi „%USERPROFILE%” în bara de adrese şi apăsaţi Enter. Navigaţi mai departe la directorul „My Documents/ My Music/My Playlist” şi căutaţi fişierele WPL dorite. Dacă aveţi listele salvate în altă parte, navigaţi la locaţia respectivă. Deschideţi fişierul pentru a fi editat cu Notepad. În acesta, căutaţi linia care începe cu “
comments | | Read More...

Shell

Stergerea comentariilor si a liniilor blank
sed '/ *#/d; /^ *$/d'

Avantajele folosirii cpio in locul lui tar
Utilitarul cpio poate inlocui complet tar .

Exemple de utilizare:

a)primeste printr-un pipe lista de fisiere de la find:
1. $ find /home -type f | cpio -o --format=tar > files.tar
2. $ find /home -type f | cpio -o -H tar > files.tar
3. $ find /home -type f | cpio -o --format=tar -F files.tar
4. $ find /home -type f | cpio -o -H tar -F files.tar

b) Listeaza continutul unui fisier tar
$ cpio -it < test.tar
$ cpio -it -F test.tar

c) Extrage continutul unui fisier tar:
$ cpio -i -F test.tar

Cautarea fisierelor de o anumita dimensiune
# toate fisierele mai mari de 1Mb:
find / -size +1024k

# toate fisierele mai mare de 500 Kb, dar mai mici de 600 Kb:
find . -size +500k -a -size -600k

# toate fisierele mai mici de 100 biti modificate in utimele 10 minute:
find . -type f -a -size -128c -a -mmin -10
comments | | Read More...

SSH

Ascunderea versiunii OpenSSH
In versiunile recente ale OpenSSH versiunea vizibila se poate schimba in sshd_config, cu optiunea: SshVersion

Exemplu:
SshVersion OpenSSH-Secured


Restrictionarea accesului SSH dupa utilizator
Exista multe metode de restrictionare a accesului SSH, printre care PAM, tcp wrappers, firewall .
O metoda eficienta de restrictionare a utilizatorilor carora li se permite accesul SSH, este optiunea AllowUsers din sshd_config .
Adaugarea AllowUsers root in /etc/ssh/sshd_config va restrictiona accesul SSH tuturor, cu exceptia utilizatorului root.
O optiune similara - DenyUsers va restrictiona accesul SSH utilizatorului specificat.


OpenSSH ControlMaster
OpenSSH 4 vine cu o noua optiune - ControlMaster care permite reutilizarea unei conexiuni SSH.
Odata conectati initial, cu urmatoarele optiuni :
ssh hostname -M -S /tmp/%r@%h:%p

toate sesiunile urmatoare pot fi initializate cu ssh hostname -S /tmp/%r@%h:%p

observam ca sesiunea se deschide instant, datorita faptului ca nu se mai fac negocierile usuale ale OpenSSH (schimb de chei, etc) .
-M indica ca conexiunea data va fi Master
-S indica calea pana la socket

Pentru a simplifica lucrurile , adaugati in ~/.ssh/config urnatoarele linii:

Host *
ControlMaster auto
ControlPath /tmp/%r@%h:%p

si conectati-va ca de obicei
comments | | Read More...

Apache httpd

Limitarea conexiunilor in apache
mod_limitipconn permite setarea unor limite adaugatoare pentru fiecare VirtualHost, precum:

# MaxConnPerUid
# MaxConnPerVhost
# MaxLA1, MaxLA5, MaxLA15


Functia PHP mail() pe apache ruland in chroot
Functionarea corecta a functiei PHP mail() necesita /bin/sh si un program pentru mail delivery.

Foarte potrivit pentru acest rol este mini_sendmail , care poate fi gasit aici:
http://www.acme.com/software/mini_sendmail/


Compresia datelor cu mod_deflate
Modulul mod_deflate permite compresia datelor trimise de catre Apache browserului.
In acest caz volumul traficului se reduce de doua ori, incarcarea procesorului nefiind considerabila.
Apache 2 vine cu mod_deflate, pentru Apache 1 exista un modul mod_deflate mai performant.

Instalarea mod_deflate pentru Apache 1.3 :
cd mod_deflate-1.0.21
./configure --with-apache=../apache_1.3.3X
make
cd ../apache-1.3.3X
./configure ... "--activate-module=src/modules/extra/mod_deflate.o"

Activarea sa in httpd.conf prin adaugarea directivei
DeflateEnable on
comments | | Read More...

Diskuri si fisiere

Verificarea starii hard-diskului cu ajutorul smartmontools
Verificarea suportului SMART.de catre disk:
smartctl -i /dev/ida/c0d0

Activarea SMART, daca nu este deja activat:
smartctl -s on /dev/ida/c0d0

Verificarea posibilitatilor SMART suportate de catre disk:
smartctl -c /dev/ida/c0d0

Starea curenta a diskului si lista atributelor:
smartctl -H /dev/ida/c0d0
smartctl -A /dev/ida/c0d0

Testarea hard diskului in regim offline:
smartctl -t offline /dev/ida/c0d0

Verificarea daca au fost detectate erori:
smartctl -l selftest /dev/ida/c0d0

Mai multe detalii:
smartctl -r ioctl -i /dev/ida/c0d0
comments | | Read More...

FreeBDS

Mai multa informatie despre hard disk
Utilitarul diskinfo introdus in FreeBSD 5.1 prezinta informatie suplimentara despre hard diskuri, poate fi folosit si pentru testarea performantei lor.

FreeBSD minimal
Pentru a compila un sistem minim posibil ( pentru a crea un jail de exemplu ) folositi urmatoarele optiuni in /etc/make.conf:

CPUTYPE=i486
MAKEOBJDIRPREFIX=/mnt/smallobj
DESTDIR=/mnt/smallworld
NOMAN=true
NO_FORTRAN=true
NO_I4B=true
NO_LPR=true
NO_MODULES=true
NO_OBJC=true
NO_X=true
NOGAMES=true
NOINFO=true
NOLIBC_R=true
NOGDB=true
NOPAM=true
NOKLDLOAD=true
NONETGRAPH=true
NORADIUS=true
NOIPSEC=true
NOTAGS=true
NOPROFILE=true
NO_SHAREDOCS=true
NOSHARE=true
NO_BIND=true
NO_IPFILTER=true
NOALIAS=true
NONAT=true
NO_RCMNDS=true
NO_CVS=true
NO_MAILWRAPPER=true
NO_OPENSSL=true
NO_SENDMAIL=true
NO_TCSH=true
NOCRYPT=true
NOSECURE=true
NOPERL=true
NO_TCSH=true
NO_UUCP=true
NOSHARED=no

nota: a fost testat pe FreeBSD 4.x, unele optiuni sunt scoase din 5.x

Aliasuri pentru o interfata de retea in FreeBSD
adaugare: ifconfig rl0 inet 192.168.1.1 netmask 255.255.255.255 alias
reziliere: ifconfig rl0 inet 192.168.1.1 netmask 255.255.255.255 -alias

activarea DEVICE_POLLING pe sisteme multi-procesor in FreeBSD
Optiunea DEVICE_POLLING nu poate fi activata pe un kernel SMP, by default.
Atunci cand autorul codului DEVICE_POLLING l-a publicat initial, nu a fost sigur de functionalitatea sa pe un sistem multi-procesor .
De atunci multi au realizat avantajul DEVICE_POLLING intr-un kernel SMP si faptul ca functiona impecabil.
Daca doriti sa activati aceasta optiune pe un sistem SMPe nevoie sa editati fisierul:
/usr/src/sys/kern/kern_poll.c
si sa stergeti urmatoarele linii:

#ifdef SMP
#include "opt_lint.h"
#ifndef COMPILING_LINT
#error DEVICE_POLLING is not compatible with SMP
#endif
#endif

Configurarea emularii Linux in FreeBSD :
Adaugam in urmatoarele fisiere optiunile corespunzatoare:

/boot/loader.conf
linux_load="YES"
linprocfs_load="YES"

/etc/fstab
linprocfs /compat/linux/proc linprocfs rw 0 0

/etc/rc.conf
linux_enable="YES"

/etc/sysctl.conf
kern.fallback_elf_brand=3

Securitatea programelor din porturi cu portaudit:
Portaudit este un utilitar folosit pentru a determina programele ce necesita updatate, din motive de securitate.
Instalare:
cd /usr/ports/security/portaudit;make install clean
sau
pkg_add -r portaudit

Dupa rulati:
/usr/local/sbin/portaudit -Fda

mai multa informatie la :
http://people.freebsd.org/~eik/portaudit/
comentarii: 0

Determinarea configuratiei hardware a unui sistem FreeBSD:
sysctl -a | grep hw
comentarii: 0

Configurarea Sendmail in FreeBSD pentru relay prin ISP
Cateodata este nevoie de a trimite posta prin intermediul mail serverului ISP-ului.

cd /etc/mail/ ; make

Vor fi create niste fisiere , continand hostul sistemului specificat in /etc/rc.conf

Redactati [hostname].mc si in linia:

dnl define(`SMART_HOST', `your.isp.mail.server')

schimbati your.isp.mail.server cu hostul mail serverului providerului, si stergeti "dnl" pentru a activa optiunea .
Dupa, rulati

make && make install && make restart

Pentru a verifica daca functioneaza corect, urmariti /var/log/maillog
comments | | Read More...

Linux - NAT - Lilo

Limitarea numarului de conexiuni simultane de la un host
modprobe ipt_iplimit

iptables -m iplimit --iplimit-above 20 -j REJECT --reject-with host-unreach

modulul ipt_limit face parte din colectia POM ( patch-o-matic )
comentarii: 0

NAT in Linux
cateva moduri -

1. iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j SNAT --to-source 194.153.245.186
2. iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j SAME --to 194.153.245.186
3. iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE

nota:
192.168.0.0/24 - reteaua interna, pentru care se face NAT
eth0 - interfata de retea externa
194.153.245.186 - adresa interfetei de retea externe, folosita pentru NAT
comentarii: 0

Adaugarea device-uriloor loop in Linux
Atunci cand incercati sa mountati mai mult de 8 device-uri loop, veti primi mesajul:
"mount: could not find any free loop device"

Limita default este 8 si poate fi crescuta prin adaugarea "max_loop=64" la argumentele de boot ale kernelului.
Daca loop este disponibil ca modul, se incarca modulul respectiv cu parametrul "max_loop=64" .
comentarii: 0

Mesaje de eroare LILO
Atunci cand are loc incarcarea lilo se afiseaza pe rand toate literele cuvantului "lilo" .
Daca aceasta a avut loc, primul stadiu de boot a trecut cu succes.
Orice alt mesaj ar indica o problema:

# L: Prima parte a boot loaderului a fost incarcata. Daca s-a oprit aici, exista probleme cu incarcarea boot loaderului in etapa a doua. De obicei este returnat si un cod al erorii . In majoritatea cazurilor problemele la aceasta etapa sunt cauzate de parametre incorecte ale discurilor specificate in lilo.conf sau mediul de pe care a bootat sistemul (CDROM).
# LI: Are loc a doua etapa a incarcarii LILO. O eroare la acest nivel indica faptul ca incarcarea fisierului boot.b nu a fost posibila din cauza ca e corupt, nu exista sau a fost mutat.
# LIL: A doua etapa a incarcarii LILO s-a incheiat, problemele aparute in continuare pot fi cauzate de mediului de bootare , sau imposibilitatea de a citi fisierul map specificat in lilo.conf .
# LIL?: A doua etapa a incarcarii LILO s-a incheiat, problemele aparute sunt ca urmare a incarcarii loaderului dintr-o locatie gresita, sau fisierul boot.b se afla in alt loc decat cel specificat in lilo.conf.
# LIL-: A doua etapa a incarcarii LILO s-a incheiat. Probleme sunt cauzate de incapacitatea sistemului de a incarca tabela descriptorilor, ca urmare a coruperii acesteia.
# LILO: LILO a fost incarcat cu succes.
comments | | Read More...

Networking / routing

Legarea unei adrese IP de MAC-ul al placii de retea
Exemplu:

arp -s 192.168.0.2 0:0:e8:ac:4c:22


Trecerea unei placi de retea din mod full-duplex pe half-duplex in FreeBSD
Exemplu, pe o placa Intel EEPRO 100.
Modul curent de functionare a placii se poate vedea cu comanda:
ifconfig fxp0

Trecerea in regim 10baseT/UTP half-duplex:
ifconfig fxp0 media 10baseT/UTP mediaopt half-duplex


Manipularea parametrilor de retea in Windows cu netsh
# adaugare unei adrese ip -
netsh interface ip add address "Local Area Connection" 192.168.0.1 255.255.255.0
# rezilierea unei adrese ip -
netsh interface ip del address "Local Area Connection" 192.168.0.1

detalii - netsh help


Aliasuri pentru o interfata de retea in FreeBSD
adaugare: ifconfig rl0 inet 192.168.1.1 netmask 255.255.255.255 alias
reziliere: ifconfig rl0 inet 192.168.1.1 netmask 255.255.255.255 -alias

NAT in Linux
cateva moduri -

1. iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j SNAT --to-source 194.153.245.186
2. iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j SAME --to 194.153.245.186
3. iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE

nota:
192.168.0.0/24 - reteaua interna, pentru care se face NAT
eth0 - interfata de retea externa
194.153.245.186 - adresa interfetei de retea externe, folosita pentru NAT
comments | | Read More...

Cum sa cumparati un laptop


Laptopurile nu pot inlocui cu adevarat calculatoarele mari, dar un laptop bun poate fi un supliment solid pentru un calculator de birou.

Pasi
1. Verificati informatiile periodice ce apar in revistele de specialitate cu privire la calitatea anumitor marci si multumirea clientilor care le-au achizitionat. Alegeti o marca in functie de calitate, pret si garantie.
2. Aflati configuratia de care aveti nevoie, inclusiv viteza procesorului, marimea RAM-ului si cea a unitatii de stocare.
3. Decideti ce tip de monitor doriti. Alegeti un monitor dual-scan daca bugetul dvs este extrem de limitat. Selectati un monitor active-matrix pentru a avea cel mai scurt timp de raspuns si cea mai buna calitate vizuala (in special in conditii de iluminare dificile), desi durata de viata a bateriei va fi mai mica. Alegeti un monitor HPA (High-Performance-Addresing) daca nu va permiteti un monitor active-matrix dar aveti nevoie de imagine buna in conditii de iluminat dificile si de durata de viata a bateriei mai mare.
4. Comparati greutatea. Ganditi-va cat de des si cat de departe va trebui sa carati laptopul si perifericele.
5. Determinati marimea ecranului pe care il doriti. Tineti cont ca un ecran mai mare este mai scump si mai greu.
6. Alegeti o unitate foarte portabila daca greutatea este mai importanta decat pretul, increderea, viata bateriei si decat usurinta in folosire.
7. Cumparati o unitate ce are incorporate CD-ROM-ul si unitatea Floppy, asta in cazul in care comoditatea este mult mai importanta decat portabilitatea si increderea. Luati in considerarea achizitia unui model care are unitati interne detasabile.
8. Testati nivelul comfortului si verificati tastatura si mouse-ul. Alegeti intre touch pad, folosit de majoritatea producatorilor, si maneta folosita de IBM si Toshiba.
9. Asigurati-va ca laptopul vine cu o baterie Litiu-ion. Nu va incredeti in durata de viata a bateriei declarata de producator.
10. Hotarati-va ce programe aveti nevoie a fi instalate.
11. Alegeti durata garantiei sau a service-ului de care aveti nevoie.

Sfaturi
Touch-pads sunt mai de incredere decat manetele.
Luati-va un laptop cu unitate DVD daca doriti sa va uitati la filme in timp ce calatoriti.
Luati in considerare o metoda de finantare in leasing daca aveti nevoie sa va imbunatatiti constat laptopul sau faceti rate pe unul sau doi ani. Tineti cont insa ca leasing-ul costa mai mult decat daca ati plati pe loc.
comments | | Read More...

Cum sa alegeti intre cele trei tipuri de ecrane pentru laptop


Alegerea ecranului este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o luati cand cumparati un laptop. Ecranul afecteaza atat pretul cat si durata de viata a bateriei si calitatea de imaginii pe care o receptionati.

Pasi
Alegeti un ecran dual-scan daca bugetul dvs este extrem de limitat.
Alegeti un ecran active-matrix pentru avea cea mai buna calitate vizuala si cel mai scurt timp de raspuns, si mai ales daca doua persoane trebuie sa se uite la ecran in acelasi timp (cum ar fi un vanzator si un client)
Alegeti un ecran active-matrix daca veti folosi laptopul in conditii dificile de iluminat, cum ar fi avionul.
Alegeti un ecran HPA (High-Performance Addressing) daca nu va puteti permite un ecran active-matrix.

Sfaturi
TFT este un tip de ecran active-matrix.
Ecranele active-matrix fac ca laptopul sa coste cu cateva sute de dolari mai mult decat unul care are un ecran passive-matrix, si consuma mai multa baterie.
comments | | Read More...

Cum sa curatati lichidele varsate pe laptop

Nu numai ca va va strica dimineata daca veti varsa cafea pe laptop, dar va poate strica si calculatorul. Actionati rapid daca acest incident are loc, pentru ca dureaza cateva secunde pentru ca lichidul sa distruga unitatea de stocarea a calculatorului.

Pasi
1. Opriti calculatorul imediat.
2. Stergeti lichidul. Inclinati calculatorul intr-o parte pentru a se scurge lichidul.
3. Scoateti orice parti ce sunt detasabile, inclusiv cablul de alimentare, cel de imprimata si mouse, unitatea de dicheta sau cea de CD, modemul si bateria. Nu desfaceti carcasa pentru a scoate componentele.
4. Dupa ce ati scos toate componentele, ridicati usor calculatorul intr-o parte si tineti-l cu capul in jos pentru ca lichidul ramas sa se scurga. Inclinati calculatorul in toate directiile posibile pentru a va asigura ca nu a mai ramas lichid.
5. Repetati aceleasi operatii pentru unitatea de discheta si pentru celelalte componente.
6. Folositi un uscator de par, cu aer rece, pentru a usca piesele.
7. Lasati calculatorul si piesele componente sa se usuce pentru 24 de ore. (Daca aveti un termen limita, lasati calculatorul sa se usuce cel putin o ora inainte de a-l asambla).
8. Daca calculatorul nu merge corespunzator sau daca nu porneste, duceti-l la un profesionist, desi defectul poate fi de nereparat. Varsatul lichidelor pe laptop este unul din principalele cauze de defectare.

Sfaturi
Salvati copii ale fisierelor pe care le aveti pe laptop. Se pot intampla accidente.

Atentie
Nu incercati sa scoateti tastele de la tastatura, decat daca producatorul ofera informatiile necesare pentru aceasta operatie.
comments | | Read More...

Cum sa cumparati o geanta pentru laptopul dvs

O geanta protejeza laptopul si determina perifericele si accesoriile pe care le puteti cara cu dvs. Gentile variaza de la cele simple, din panza, la cele sofisticate ce arata ca niste valize.

Pasi
Hotarati-va ce veti cara impreuna cu laptopul. Luati in considerare posibilitatea de a cara o unitate modulara, o sursa de alimentare, o baterie suplimentarea, imprimanta portabila si accesorii, unitati de arhivare si accesorii, unitati de dicheta, carduri PC, cablu pentru modem si un convertor de putere.
Simtiti greutatea intregii gentii cu laptopul inauntru.
Ganditi-va daca doriti ca geanta sa fie pe post de servieta si pentru carat laptopul. Daca acesta este cazul, atunci cautati compartimente facute pentru documente si dosare, reviste si bilete de avion si pasaport.
Alegeti intre modele de servieta, valiza si rucsac sau o geanta ce poate deveni optional rucsac.
Comparati materialul din care sunt facute, de odicei panza, naylon, imitatie de piele sau piele.
Comparati spatiul spatiul disponibil. Asigurati-va ca laptopul va intra bine in geanta.
Uitati-va dupa chingi care sunt prinse cu arici si care se pot ajusta pentru a realiza o strangere buna pentru periferice si accesorii.
Determinati confortul oferit de maner si de chinga pentru umar.

Sfaturi
Daca veti zbura des cu laptopul, luati in considerare achizitia unei genti cu camuflaj sau cu aspect ascuns pentru a descuraja furtul. (Nu camuflaj pentru jungla - camuflaj inseamna ca geanta sa nu para ca are un laptop inauntru)

Atentie
Gentile ieftine, inclusiv cele care vin cu laptopul nu asigura destula siguranta.
Nu folositi un laptop cand este in geanta sa.
comments | | Read More...

Cum sa va decideti intre a alege un laptop sau un calculator de birou

Cand va decideti sa alegeti intre un laptop si un calculator de birou, puneti in balanta nevoile si beneficiile fiecarui tip de calculator.

Pasi
Vedeti daca chiar aveti nevoie sa luati calculatorul cu dvs (de exemplu daca mergeti in multe calatorii de afaceri). Daca acesta este cazul cumparati un laptop.
Vedeti daca aveti nevoie in mica masura de portabilitate sau daca aveti o problema legata de spatiu. Daca acesta este cazul luati in considerare achizitia unui calculator de birou "slim-top" sau "slim-line".
Pentru acelasi pret platit asteptati-va sa aveti o viteza mai mare pentru un calculator de birou.
Asteptati-va la reparatii mai frecvente si mai scumpe pentru un laptop.
Cumparati un calculator de birou daca veti lucra cu grafice sau cu programe multimedia, sau veti juca jocuri, deoarece ecranele pentru laptopuri sunt mai mici si au o rezolutie mai mica.
Alegeti un calculator de birou daca vreti sa il mai puteti imbunatati.

Sfaturi
Doar daca nu sunteti un student, cumparati un laptop, care va suplimenta un calculator de birou. La un laptop se lucreaza dificil datorita ecranului si tastaturii mici.
Asteptati-va ca un laptop sa aiba o valoare de revanzare mai mare decat a unui calculator de birou.
La aceeasi viteza a procesorului, laptopurile lucreaza mai incet decat calculatoarele de birou.
comments | | Read More...

Cum sa obtineti o durata de viata mai lunga pentru bateria laptopului

Un acumulator are o durata medie de viata de 2 ani. Puteti urma acesti pasi pentru a obtine o durata de viata mai lunga per total si pentru fiecare incarcare.

Pasi
Inainte de a o folosi incarcati bateria timp de 12 ore.
Daca aveti o baterie tip NiCad lasati-o sa se goleasca complet. Schimbati bateria cu una de tip NiMH sau chiar mai bine, cu una de tip litiu-ion daca exista un astfel de model pentru calculatorul dvs.
Lasati bateria sa se goleasca pe cat posibil daca aveti o baterie de tip NiMH.
In perioade lungi de inactivitate reincarcati bateria de tip NiMH.
Calatoriti cu 2 baterii. Folositi-le in mod egal.
Incercati, pe cat posibil, sa nu folositi unitatea de discheta si de CD cand lucrati pe baterie.
Reduceti stralucirea monitorului cand acest lucru este posibil.

Sfaturi
Pe masura ce timpul trece bateria va trebui sa fie reincarcata mai des. Cand bateria este la 25% din capacitatea ei initiala cumparati una noua. In conditii normale de folosire asteptati-va la jumatate din durata de viata declarata de producator pentru o incarcare.
Folositi programul de economisire a energiei furnizat de catre producator numai in acele cazuri in care va permiteti sa sacrificati performanta pentru durata de viata a bateriei.
Daca va cumparati un laptop, luati unul cu baterie litiu-ion.
comments | | Read More...

Cum sa selectati un card wireless pentru laptop

Eliberati-va de cabluri cumparand un card wireless pentru laptop. Pentru a alege cardul, trebuie sa stiti cum sa il folositi si ce tip de calculator aveti.

Pasi
1. Hotarati-va daca veti conecta laptopul la o retea locala (LAN) cum este cea de la birou. Va trebui sa faceti acea conexiune si in timpul deplasarilor?
2. Aflati daca trebuie sa va conectati prin intermediul unei linii ISDN.
3. Aflati ce fel de sloturi foloseste laptopul dvs sau daca este un laptop Apple.
4. Cereti sa vedeti cardul wireless in functie de evaluarea facuta la pasii 1-3.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Cum sa curatati o tastatura

O infatisare groteasca este doar un motiv pentru care sa curatati tastatura. Daca praful intra sub taste, acestea s-ar putea sa nu functioneze corect. Lichidele varsate pot insemna sfarsitul tastaturii daca nu aveti grija de aceasta.

Pasi
1. Cumparati materialele de care aveti nevoie: aer comprimat (intr-un tub cu aerosol), carpa moale; orice lichid de curatare potrivit pentru plastic care nu este abraziv; si o masca de praf daca sunteti alergic.
2. Verificati manualul. Daca producatorul a inclus specificatii anume, urmati-le.
3. Opriti calculatorul.
4. Deconectati tastatura.
5. Folositi aerul comprimat pentru a curata intre taste. Pulverizati dintr-un unghi astfel incat sa indepartati mizeria si praful.
6. Scuturati praful usor de pe tastatura.
7. Daca folositi un lichid de curatare pe baza de aerosol, urmati instructiunile producatorului.
8. Altfel pulverizati o cantitate mica pe o carpa.
9. Stergeti tastele si carcasa.
10Asteptati pana tastatura este uscata dupa care o puteti reconecta la calculator.
11. Reconectati tastatura si porniti calculatorul.

Sfaturi
In zone industriale sau pline de praf folositi huse de plastic pentru protectie.
Daca ati varsat o cantitate mare de lichid sau daca lichdul este lipicios, este posibil ca tastatura sa nu poata fi reparata, desi puteti incerca. Pentru a fi in siguranta tineti bauturile departe de calculator.

Atentie
Daca ati varsat lichid pe tastatura, intoarceti-o cu fata in jos dupa ce ati deconectat-o si lasati lichidul sa se scurga. Daca este mult lichid sau daca lichidul este lipicios spalati cu apa de la robinet. (Nu scufundati tastatura in apa.) Lasati tastatura sa se usuce timp de 72 de ore
Nu pulverizati direct pe tastatura fluide.
comments | | Read More...

Cum sa curatati si sa reparati un mouse

Mouseurile sunt pe piata de mai mult timp decat calculatorul si modelul de baza nu pare sa se schimbe prea curand. Cand mouseul va face probleme sau nu mai functioneaza deloc este posibil sa aiba nevoie doar de intretinere simpla.

Curatarea mouseului

Pasi
1. Scoateti mufa mouseului si intoarceti-l cu capul in jos pentru a vedea ce tip de mouse este. Cel mai des intalnit este cel mecanic; are o minge mica de cauciuc pe partea inferioara care ruleaza pe suportul mouseului sau pe birou. Aceste tipuri de mouseuri sunt cunoscute pentru faptul ca atrag si retin mizerie. Daca mouseul dvs nu are bila si are o lumina mica, este optic si puteti trece direct la pasul 6.
2. Daca mouseul are o minge de cauciuc, puteti sa o scoateti rotind inelul blocator care o tine in pozitie. Cautati o sageata care va arata in ce directie sa rotiti sau sa apasati inelul.
Indepartati mingea si curatati-o cu o carpa ce nu lasa scame sau cu apa si sapun. Uscati-o cu grija.
3. Daca gasiti mizerie si in carcasa mouseului curatati-o cu o scobitoare, sau daca sunteti disperat curatati cu unghia.
4. Montati mouseul la loc.
5. Curatati ocazional mouseul optic cu spirt si un servetel de hartie. Acest tip de mouse sta curat o perioada de timp mai indelungata.

Alte probleme posibile

Pasi
1. Verificati conexiunea din spatele calculatorului. Este cablul bagat bine in mufa corespunzatoare? Majoritatea calculatoarelor mai noi au o mufa etichetata special pentru mouse.
2. Daca cablul mouseului pare uzat, imprumutati un mouse de la altcineva si vedeti daca merge la calculatorul dvs. Daca merge, atunci mouseul dvs va trebui inlocuit.

Sfaturi
Daca spalati ocazional suportul pe care sta mouse-ul cu sapun si apa, acest lucru va impiedica murdarirea mouseului.
comments | | Read More...

Cum sa va pozitionati calculatorul

Pozitioanarea calculatorului si a tastaturii este un bun prim pas catre creerea unui mediu de lucru relaxant si sanatos. Cu cateva ajustari minore puteti indeparta tensiunile suportate de partea superioara a corpului.

Pasi
1. Aranjati zona de lucru astfel incat atunci cand montati calculatorul si tastatura veti sta cu fata la amandoua. Astfel evitati rasucirile si intoarcerile ce nu sunt necesare.
2. Asezati calculatorul pe o masa ajustabila astfel incat linia superioara a monitorului sa fie la acelasi nivel sau mai jos de linia ochilor atunci cand stati jos. Astfel reduceti tensiunea asupra muschilor gatului.
3. Plasati monitorul la o lungime de brat de dvs pentru a reduce oboseala vizuala.
4. Ajustati inaltimea monitorului fie prin punerea lui pe unitate sau langa aceasta.
5. Pozitionati monitorul astfel incat sa se afle la un unghi corespunzator fata de fereastra.
6. Aplecati monitorul daca va deranjeaza in continuare lumina.
7. Folositi un suport ajustabil pentru tastatura.
8. Plasati tastatura la nivelul coatelor. Antebratele, incheieturile si palmele ar trebui sa fie in linie dreapta paralele cu podeaua.
9. Asigurati spatiul de lucru suficient pentru tastatura, mouse si alte accesorii astfel incat sa fiti liberi sa va miscati fara a va lovi de lucruri.

Sfaturi
Luati in considerare achizitia unui ecran de protectie atasabil. Acesta poate reduce tensiunea exercitata asupra ochilor in cazul in care lucrati mult la calculator.
Un suport in care puneti documentele ce se ataseaza pe lateralul monitorului va reduce deasemena tensiunea in muschii ochilor si ai gatului.
comments | | Read More...

Cum sa reparati un CD indoit

CD-urile sunt parital facute din plastic, si daca accidental lasi unul in porbagajul unei masini sau pe tabloul de bord al acestiea, CD-urile se pot deforma. De vreme ce CD-playerele suporta numai discuri perfect plate, asta este o problema - dar una care este flexibila.

Pasi
1. Verificati CD-ul pentru crapaturi. Daca sigiliul etans este spart, atunci aluminiul din disc se va coroda chiar daca veti reusi sa aplatizati din nou CD-ul
daca CD-ul nu prezinta crapaturi, curatati-l usor cu un material moale, asigurandu-va ca nu are impuritati
2. Daca CD-ul este usor indoit, incearcati sa-l intercalati intre doua bucati de 6mm din geam si presati-l sub o stiva de 5kg de carti pentru 2-3 zile.
daca presarea sub stiva de carti nu da rezultate atunci incearcati sa incalziti discul pentru a inmuia plasticul. Plasati discul intr-o punga de plastic cu fermoar si introduceti-l in apa la temperatura de 38°C pentru 5 minute. Repetati apoi presarea sub stiva.
3. Daca reusiti sa aplatizati un disc indoit, este o idee buna sa faceti o copie a acestuia in cazul in care sigiliul etans se va rupe si lateralele discului vor incepe sa se corodeze.

Avertizari
Incercarea de a rula un disc indoit sau avariat poate produce defectiuni la CD-player.
comments | | Read More...

Cum sa restaurati un CD

Daca un CD sau un CD-ROM devine zgariat, deseori devine nefunctional. Nu anula jocul favorit sau albumul cu muzica favorita inca.

Pasi
1. Curatati discul pentru a vedea unde se afla zgarieturile. Tinand discul de margini, spalati-l foarte usor cu sapun si apa, iar apoi tamponati-l pentru a il usca (nu-l frecati deoarece veti face mai multe zgarieturi). Cateodata este suficient pentru a face un disc sa functioneze din nou.
2. Examinati discul din nou foarte atent sub o lumina buna. Zgarieturile care afecteaza functionalitatea CD-ului sunt paralele cu marginea discului. Zgarieturile verticale care se afla intre gaura din mijlocul CD-ului si marginea discului nu ridica nici o problema de obicei.
3. In cazul zgarieturilor minore curatati cu atentie plasticul ce protejeaza aluminiul dinauntrul discului. Folositi un material moale, umed si o cantitate foarte mica de solutie abraziva - pasta de dinti alba, solutie de curatat metale sau plastic. Ideea este sa nu faceti zgarieturi noi. Cand curatati sau lustruiti, intotdeauna frecati usor din interiorul discului spre exterior. In cest fel, orice zgarieturi vei face vor fi inofensive.
4. Dupa inlaturarea unei zgarieturi, curatati discul din nou, lasati-l sa se usuce si incearcati sa-l rulati din nou. Daca continua sa sara, repetati procesul din nou.
5. Daca dicul este zgariat grav, incearcati sa folositi o combinatie intre o tehinca abraziva si una de ceruire cu un produs comercial de curatare a discurilor.

Sfaturi
Faceti o copie dupa orice disc reparat pe un CD-R in cazul in care incepe sa sara din nou, iar inca o curatare are nici un efect
Copiati CD-urile noi pe casete, mini-discuri sau MP3 playere pentru a nu uza colectia dvs de CD-uri
comments | | Read More...

Cum sa depanezi un CD-R Drive

Cand functioneaza bine, un CD-R furnizeaza o modalitate excelenta de a iti creea back up data si audio CD-uri.

CD-R pierde conexiunea cu computerul in timpul scrierii

Pasi
1. incearcati sa scrieti la o viteza mai mica cu toate celelalte aplicatii inchise
2. upgradarea sistemului de operare poate induce in eroare drive-ul CD-R. Cautati pe siteul producatorului compatibilitatea cu sistemul dvs de operare.
3. downloadati si instalati cele mai noi drivere pentru CD-R drive.
4. daca cablurile sunt defecte sau prea lungi, incearcati cabluri diferite sau mai scurte.
5. pentru USB drive, incercati sa-l introduce direct in portul USB al computerului decat printr-un hub.
6. pentru Fire-Wire drive, conectati driverul la computer numai daca atat computerul cat si driverul au fost pornite.
7. setati autorizatia CD-ului la Disc-at-Once in cazul in care aceasta optiune este valabila.
8. asigurati-va ca CD-R este izolat de zgomot si vibratii in timpul scrierii
9. incearcati un alt tip de CD media.

Calculatorul nu trimite informatia destul de repede la CD-R

Pasi
1. incercati sa scrieti la viteza mai mica si cu toate celelalte aplicatii inchise
2. resetati calculatoru si drive-ul CD-R. Incercati sa scrieti un alt disc intr-un mod de simulare inainte de a incerca sa scrieti CD-ul.
3. setati autorizarea CD-ului la Disc-at-Once daca optiunea este valabila.
4. incercati alt tip de CD-media
5. creati imaginea CD-ului si salvati-o temporar pe hard. Apoi scrieti discul de la aceasta imagine.
6. daca inca aveti intarzieri cand scrieti CD-ul dupa imagine, inseamna ca aveti nevoie sa defragmentati hard discul
7. daca drive-ul se incalzeste, asigurati-va ca ventilatorul merge (daca are unul), si nu pozitionati drive-ul pe ceva cald.

Discurile scrise pe calculatorul tau nu pot fi citite pe altele

Pasi
incearcati alt tip de CD-R media. Unele drive-uri suporta o anumita marca, in timp ce altele refuza sa o citeasca.
asigurati-va ca software-ul pentru scrierea CD-urilor este setat: "close to session" or "finalize" pentru discurile pe care le scri.
praful poate afecta lentilele CD-R. Puteti curata interiorul unui drive prin suflarea deasupra lui. Totodata puteti cumpara un kit de curatare standard
comments | | Read More...

Cum sa depozitezi CD-uri si CD-ROM-uri in siguranta

CD-urile si CD-ROM-urile pot avea ani de folosinta daca nu sunt zgariate, abuzate sau incalzite. Depozitarea lor in siguranta pot evita aceste lucruri.

Pasi
1. depozitati CD-urile in casete de bijuterii sau in casete cu captuseli moi.
2. inlaturati CD-ROM-urile din cutii de carton sau pungi de plastic si depozitati-le in casete de bijuterii.
3. manipulati un CD numai pe margini si in gaura din centru
4. feriti casetele de bijuterii de lumina directa a soarelui, mai ales in automobile.

Sfaturi
casete cu locuri decupate special pentru degetul mare fac scoaterea unui CD mai usoara si mai sigura
aveti grija sa nu zgariati un CD in sertare, casete de bijuterii, fermoare, sau casete tari.

Avertizari
unele CD-ROM-uri vin in plicuri de plastic groase care se vor lipi de disc cand sunt incalzite sau presate excesiv.
comments | | Read More...

Cum sa curatati interiorul unui calculator in siguranta

Ventilatoarele calculatorului trag mult praf in carcasa. Daca nu este curatat acesta poate impiedica ventilatia, eventual ducand la defectarea unor componente. Daca aveti un contract de service care se ocupa si de intretinere, duceti calculatorul sa fie demontat si curatat. In caz contrat urmati acesti pasi.

Pasi
1. Verificati manualul. Daca producatorul a mentionat instructiuni specifice, urmati-le.
2. Cumparati orice produse aveti nevoie: aer comprimat, un produs de curatat plastic sau metal, o pensula moale (cum ar fi una de vopsit), o carpa antistatica si o masca de praf daca sunteti alergic.
3. Opriti calculatorul.
4. Lasati calculatorul conectat la sursa de protectie.
5. Deconectati toate perifericele.
6. Scoateti carcasa (verificati manualul pentru instructiuni).
7. Faceti-va o legatura la pamant cu orice echipament special pe care il detineti. In caz contrar, faceti legatura la pamant atingand sasiul metalic al carcasei.
8. Pulverizati aer comprimat pe paletele ventilatorului, pe sursa de alimentare, pe placile cu circuite si pe unitatile optice si de stocare.
9. Curatati cu grija praful ce nu a fost indepartat de jetul de aer.
10. Curatati praful ramas pe fundul carcasei.
11. Curatati interiorul si exteriorul carcasei bine.
12. Puneti la loc carcasa si conectati perifericele.

Sfaturi
Daca este posibil lucrati intr-o zona unde nu este mocheta

Atentie
Aveti grija sa nu atingeti vreun integrat. Atingeti cat mai putin interiorul calculatorului. Un accident cauzat de electricitate statica (sau chiar de grasime) se poate intampla la cateva luni dupa ce ati atins componentele.
Unele surse recomanda folosirea unui aspirator normal sau special. aceste aparate pot cauza defecte de ordin magnetic si static, sau pot dizloca sau aspira integrate prinse prost.
comments | | Read More...

Cum sa va decideti daca merita sa imbunatatiti un calculator

Noile calculatoare au devenit atat de ieftine incat lumea crede ca este mai eficient sa le inlocuiesti decat sa le imbunatatesti pe cele existente. Daca puteti imbunatati un calculator cheltuind o suma acceptabila, ati facut o afacere buna.

Cand sa imbunatatiti

Pasi
1. Mariti-va RAM-ul, daca este mai mic de 64 MB.
2. Copiati informatiile pe CD sau cumparati un hard disk nou daca cel existent este plin in proportie de 2/3.
3. Schimbati placa video sau adaugati un accelerator grafic in cazul in care jucati jocuri sau rulati aplicatii grafice.
4. Imbunatatiti calculatorul daca acesta mai are garantie si aceasta nu se pierde daca umblati la el.

Sfaturi
Imbunatatirea este o varianta mai simpla daca puteti instala singur componentele. Costurile manoperei se adauga la imbunatatire.

Cand sa inlocuiti

Pasi

1. Cumparati-va un calculator nou daca aveti unul foarte vechi.
2. Cumparati un calculator nou daca este necesara o reparatie ce costa prea mult.
3. Cumparati un calculator nou daca imbunatatirea acestuia va costa prea mult si va trebui sa angajati pe cineva sa instaleze piesele.
4. Inlocuiti calculatorul daca sunteti dispus sa cumparati unul care este mai bun din orice punct de vedere.
comments | | Read More...

Cum sa decideti daca sa reparati sau sa inlocuiti un calculator

Noile calculatoare au devenit atat de ieftine incat lumea crede ca este mai eficient sa le inlocuiesti decat sa le repari pe cele existente. Reparand un calculator bun cu cheltuieli de 10 pana la 20% din costul sau original este o afacere mai buna decat sa cumparati unul nou. Achizitia unui calculator nou este justificabila numai daca noul calculator va avea performante semnificativ mai mari.

Pasi
1. Aflati daca reparatia este asigurata de garantie sau de contractul de service.
2. Aflati o estimare gratuita, daca aceasta este disponibila la un magazin din zona dvs. Daca nu, aflati cat costa ora de munca.
3. Aflati ce garantie are o lucrare. Majoritatea magazinelor garanteaza o lucrare intre 60 si 90 de zile.
4. Asteptati-va la o durata de viata de 3 pana la 5 ani pentru hard disk si sursa de alimentare, in timp ce durata celorlalte mecanisme va varia in functie de utilizare, iar componentele electronice sunt garantate sa dureze multi ani.
5. Tineti cont ca o treime din calculatoare sunt reparate in fiecare an.
6. Reparati calculatorul daca reparatia nu vi se pare costisitoare si daca performantele acestuia sunt satisfacatoare.
7. Inlocuiti calculatorul daca sunteti dispus sa cumparati unul care este mai bun din orice punct de vedere, sau daca aveti nevoie de o reparatie ce costa prea mult.
8. Luati-va un calculator nou daca calculatorul dvs duce lipsa de anumite functii pe care le doriti sau de care aveti nevoie.
9. Un calculator nou trebuie sa vina cu o garantie de cel putin un an.

Sfaturi
Nu reparati calculatorul cu piese reconditionate.
Reparati calculatorul daca sursa de alimentare, hard disk-ul sau unitatea de CD au fost inlocuite.

Atentie
Daca diagnosticati singur problema, tineti cont ca inlocuind componenta pe care o credeti defecta poate sa nu rezolve problema.
comments | | Read More...

Cum sa curatati un monitor

Pastrati monitorul ferit de praf si zgarieturi.

Pasi
1. Adunati urmatoarele: o carpa antistatica sau alta carpa moale (bucati din imbracaminte de bumbac sunt bune in acest scop), precum si o solutie de curatat - o solutie de curatat ochelarii sau lichid special pentru curatat monitoarele.
2. Verificati manualul pentru instructiuni specifice.
3. Opriti monitorul.
4. Daca folositi un produs pe baza de aerosol, urmati instructiunile de pe tub. In caz contrar pulverizati o mica cantitate de lichid pe carpa. Nu pulverizati lichide in apropierea gaurilor de aerisire.
5. Stergeti intreg ecranul.
6. Stergeti cu o carpa uscata ecranul imediat.
7. Repetati operatiunea daca este necesar.
8. Curatati carcasa de plastic cu acelasi produs sau cu un produs destinat curatarii plasticului.

Atentie
Produsele tipice de curatare a geamului pot lasa urme. Prosoapele de hartie pot lasa praf.
Ignorati sfatul de a folosi produse antistatice ce fac rufele mai moi, deoarece acestea vor zgaria ecranul.
Nu folositi nici un fel de burete abraziv, solutie de curatat abraziva sau pe baza de alcool.
Ecranele pentru laptopuri nu sunt facute din sticla. Acestea se pot strica usor si costa mult pentru a le repara. Urmati instructiunile din manual, care pot varia in functie de tipul monitorului. Ecranele calculatoarelor DELL pot fi curatate folosind o carpa moale inmuiata usor in apa.
comments | | Read More...

Ce trebuie sa stiti inainte de a va imbunatati computerul sau inainte de a cumpara unul nou

Cu fiecare noua aparitie, jocurile pe calculator au cerinte de sistem din ce in ce mai mari. Daca computerul dv. este la limita sau nu atinge cerintele minime de sistem, poate este timpul sa va upgradati calculatorul sau sa cumparati unul nou. In timp ce primul dv. gand ar putea fi cumpararea unui nou computer, ar trebui sa vedeti ce componente nu mai se afla la nivelul cerintelor dv. si daca puteti sa upgradati usor.

Stabiliti varsta calculatorului curent

Daca computerul dv. are peste 3 ani, nu este recomandat sa upgradati. Componentele actuale ale computerului dv. s-ar putea sa nu poata sustine cea mai noua tehnologie (cum ar fi ultimele procesoare) si vor trebui upgradate eventual.

Ce este in neregula cu computerul actual?

Ati verificat cerintele de sistem ale unui joc pe care doriti sa il incercati si o parte din computer nu se ridica la nivelul cerintelor. Aveti nevoie de mai mult RAM, de un procesor mai bun sau de o noua placa grafica? Daca componenta respectiva este usor de upgradata, in timp ce restul computerului este destul de bun, upgradati!

Puteti sa faceti upgrade-ul chiar dv.?

In timp ce probabil nu va veti simti confortabil in a va instala singur o noua placa de baza si un nou procesor (rugati-va un amic care se pricepe sa faca acest lucru), instalarea unei noi placi grafice sau a mai mult RAM este ceva ce puteti face. Cautati informatii despre procesul de instalare; veti fi surprins de cat de usor se pot face unele upgrade-uri.

Bugetul

Bugetul dv. este probabil cel mai important lucru de luat in seama. Luati in calcul costul partilor pe care doriti sa le upgradati comparativ cu pretul unui calculator nou.

Mersul prin magazine/ Compararea de preturi

Credeti ca ati avut noroc de un chilipir? Mai cautati! Puteti intotdeauna sa reveniti la primul magazin in care ati gasit ce cautati.
comments | | Read More...

Cum sa va cumparti boxe


Daca jucati jocuri orientate pe grafica sau folositi CD-uri multimedia pe calculatorul dvs, difuzoarele externe stereo va pot imbunatatii calitatea sunetului.

Pasi
1. Cumparati boxe ieftine, ecranate, cu sursa de amplificare daca le doriti doar pentru voce si sunete emise de calculator.
2. Alegeti un sistem 2.1 cu un sub-woofer daca doriti mult bass sa va acompanieze jocurile.
3. Cumaparati un sistem audio stereo, cu doua boxe, daca veti folosi unitatea de CD drept CD Player.
4. Hotarati-va unde veti pune difuzoarele in special sub-woofer-ul, pentru a va hotari ce marime sa cumparati.
5. Hotarati-va ce butoane externe de control doriti, cum ar fi pornit/oprit, volum, ton, mute si balans.
6. Aduceti cu dvs un CD preferat pentru a testa difuzoarele. Asigurati-va ca CD-ul include o gama larga de sunete, de la bass la inalte.

Sfaturi
Difuzoarele care au preturi intre 60 si 210 de lei sunt de aceeasi calitate cu cele care vin odata cu calculatorul.
Planificati sa cheltuiti cel putin 300 de lei daca doriti sa va imbunatatiti sistemul audio.
Evitati boxele ieftine de calculator care sunt alimentate de baterie.
Primele modele de difuzoare care au fost facute sa se conecteze prin portul USB sunt inferioare celor care se conecteaza analog la placa de sunet.
Placa de sunet sau cea integrata pe placa de baza va fi un factor limitator pentru orice fel de boxe ati cumpara. Verificati specificatiile placii pentru a afla limitele acesteia.

Atentie
Trebuie sa cumparati difuzoare ecranate deoarece cele neecranate vor cauza interferente monitorului.
Interiorul unui calculator este un mediu foarte zgomotos cu campuri magnetice ce degradeaza calitatea sunetului.
Puterea si frecventa sunt specificatii extrem de inexacte. De exemplu un difuzor care este cotat cu 30 Wati, poate distorsiona sever sunetul in momentul in care trece de 10 Watti.
comments | | Read More...

Cum sa schimbati viteza mouse-ului


Indicatorul mouse-ului pare sa se miste prea repede cand vreti sa dati click pe un anumit obiect sau se misca prea incet atunci cand trebuie sa faceti mai multe miscari pe suprafata biroului? In oricare din cazuri folositi aceasta procedura pentru a schimba viteza mouse-ului. Urmatoarele proceduri se aplica pentru Windows98 si OS8 pentru Macintosh. Setarile mouse-ului pot varia pentru versiunile mai vechi.

Windows

Pasi
1. Apasati butonul start din partea de jos stanga a ecranului. Va aparea un meniu.
2. Apasati Settings pentru a deschide un meniu secundar si apoi apasati pe Control Panel.
3. Dati dublu click pe icoana cu Mouse pentru a deschide proprietatile acestuia.
4. In zona indicatorului trageti butonul pentru a selecta viteza.
5. Dati ok pentru a salva setarile si a iesi din fereastra.
6. Verificati viteza mouse-ului. Daca mouse-ul se misca prea repede sau prea incet, intorceti-va la pasul unu pentru a ajusta viteza.

Macintosh

Pasi
1. Apasati meniul Apple aflat in coltul de sus stanga si tineti butonul mouse-ului apasat. Va aparea un meniu nou.
2. Selectati Control Panels. Un submeniu va aparea sau fereastra Control Panels se va deschide pe ecran.
3. Selectati Mouse pentru a arata setarile mouse-ului.
4. Selectati Mouse Tracking. Aceasta setare determina viteza mouse-ului.
5. Selectati viteza dorita dupa care iesiti prin apasarea butonului de inchidere din parte de sus de inchidere a ferestrei.
6. Verificati viteza mouse-ului. Daca mouse-ul se misca prea repede sau prea incet, intorceti-va la pasul unu pentru a ajusta viteza.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Cum sa obtineti cel mai bun sunet de la calculatorul dvs


Interiorul calculatorului este zgomotos si afecteaza calitatea sunetului. Puteti imbunatatii sunetul prin instalarea unei placi audio, adaugarea de boxe externe sau prin conectarea calculatorului la sistemul stereo.

Imbunatatirea echipamentului unui sistem

Pasi
1. Cumparati difuzoare de buna calitate.
2. Cumparati o placa audio mai buna, in cazul in care placa audio ce o aveti foloseste portul ISA si nu portul PCI.

Sfaturi
Placile audio variaza ca pret.
Majoritatea placilor audio asigura sunet de calitate de 16 biti - aceeasi cu a unui cd - in timp ce majoritatea placilor audio imbunatatite asigura calitate audio de 32 sau 64 de biti.
Unele placi audio care sunt mai scumpe contin RAM.

Atentie
Vedeti daca modemul este integrat pe placa audio. Daca inlocuiti placa audio va trebui sa inlocuiti si modemul.
Calculatoarele mai vechi este posibil sa nu aiba placi audio.

Conectare la sistemul stereo

Pasi
1. Luati un cablu lung ce are la un capat o mufa stereo mini si la celalalt capat o pereche de mufe RCA.
2. Conectati mufa mini la placa audio a calculatorului.
3. Conectati mufele RCA la intrarea auxiliara a sistemului stereo.

Atentie
Difuzoarele sistemului dvs audio nu sunt protejate magnetic si vor cauza intereferente cu monitorul. Magnetii din calculator si din monitor pot cauza interferente audio. In consecinta trebuie sa tineti sistemul stereo si difuzoarele departe de calculator, desi acest lucru va degrada calitatea sunetului.
comments | | Read More...

Cum sa imbunatatiti RAM-ul calculatorului

Pentru a mari RAM-ul calculatorului trebuie sa stiti tipul de RAM pe care il foloseste, cum este acesta configurat si cate intrari pentru RAM sunt disponibile.

Pasi
1. Verificati manualul utilizatorului sau manualul placii de baza pentru a vedea daca RAM-ul este par sau impar.
2. Aflati viteza RAM-ului (de exemplu 60 ns).
3. Determinati daca calculatorul foloseste memorie de tip SIMM sau DIMM.
4. Verificati daca calculator dvs foloseste RAM simplu, FMP, EDO sau Synch DRAM.
5. Determinati numarul de pini de pe placa de baza: 30, 72 sau 168.
6. Scoateti carcasa pentru a vedea numarul de intrari pentru RAM. Cautati intre doua si opt intrari, de aceeasi marime, paralele, aflate pe placa de baza. De obicei cel putin doua dintre intrari vor contine memorii RAM - placi de circuite care arata ca niste rigle cu integrate pe ambele parti.
7. Cumparati memorie RAM aditionala care se potriveste cu memoria RAM existenta.

Sfaturi
Asteptati-va sa gasiti cu dificultate RAM nou daca calculatorul dvs este foarte vechi.
Daca aveti un calculator mai nou 486 sau versiune mai veche a Pentium sau Power PC (din 1994-1996), calculatorul dvs va avea 72 de pini de tip SIMM de tip impar.
Procesoarele Pentium mai noi au memorie de tip EDO.
Pentium 2 si Pentium 3 si cele dupa 1996 folosesc memorie tip DIMM.
De obicei trebuie sa instalati memoriile SIM in perechi.
Daca nu stiti cat RAM aveti instalat, verficati My Computer sau alegeti About This Macintosh din meniul Apple.
Majoritatea memoriilor RAM sunt instalate in sloturi SIMM sau DIMM dar la unele calculatoare RAM-ul poate fi pus pe placa de baza.
comments | | Read More...

Cum sa cumparati un mouse

Daca cumparati un mouse pentru un calculator nou sau pentru a inlocui cel care s-a uzat, trebuie sa luati unul care este compatibil cu calculatorul dvs.

Pasi
1. Cumparati un mouse cu un conector rectangular daca aveti un calculator foarte vechi.
2. Cumparati un mouse cu un conector rotund PS/2 daca aveti un calculator produs dupa 1994 (inclusiv toate calculatoarele Pentium si cele mai noi).
3. Cumparati un mouse cu conector USB daca aveti un port liber la calculator si daca doriti un timp de raspuns mai bun. Toate calculatoarele Pentium III si IV, si cele mai noi au port USB.
4. Alegeti un mouse care are un conector serial rotund (numit si Apple Desktop Bus, sau ADB) daca aveti un Macintosh cu un conector pozitionat pe tastatura.
5. Alegeti un mouse cu conector USB daca aveti un Macintosh cu porturi USB (G3 sau modele mai noi). Asigurati-va ca pachetul spune ca mouse-ul este compatibil cu sisteme Macintosh.
6. Cumparati un mouse cu mai multe butoane pentru o functionalitate mai ridicata.
7. Cautati sa existe o rotita de rulare intre butoanele mouse-ului daca petreceti mult timp folosind procesoare de text sau aplicatii cu tabele sau daca lucrati pe Internet.
8. Evitati inlocuirea mouse-ului prin cumpararea unuia fara bila. Asteptati-va sa platiti mai mult pentru un mouse mai rapid, mai usor de miscat si cu o durabilitate mai mare.
9. Comparati caracteristicile ergonomice ale diferitelor tipuri de mouse-uri. Cautati o marime si o forma care este comfortabila pentru mana dvs.
10. Comparati preturile care pot varia foarte mult in functie de confort si calitate.

Sfaturi
Multe mouse-uri vin cu adaptoare care convertesc PS/2 in serial sau USB in PS/2.
Asteptati-va ca un mouse fara fir sa lucreze la fel de bine (si la fel de jalnic) ca orice telecomanda.
Curatati mouse-ul (cu bila) inainte de a va decide ca trebuie inlocuit.
Asteptati-va ca un mouse cu bila sa dureze in medie un an sau doi.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Cum sa cumparati accesorii pentru calculator

Mouse pad, o sursa de protectie si unitati de discheta (sau alte discuri detasabile) sunt esentiale pentru calculator. Nevoia pentru alte accesorii depinde de preferinta dvs, de necesitati si de dotarile pe care le doriti.

Pasi
1. Cumparati un mouse pad care are suprafata durabila, rezistenta la exfoliere si care sa fie antistatica.
2. Alegeti un mouse pad care este potrivit ca marime pentru biroul dvs si care este destul de mare pentru a va permite miscarile cerute de programele pe care le folositi. Luati in considerare achizitionarea unui mouse pad ce sprijina incheietura si care asigura confort in lucru. Unele suporturi de incheieturi au arici permitandu-va sa le indepartati daca doriti.
3. Luati un suport de sprijin al incheieturii pentru tastatura, va creste confortul oferit. Veti dori unul daca tastati mult.
4. Cumparati 10 dischete de marca, nu costa foarte mult. Cumparati CD-uri inregistrabile si CD-uri care pot fi reinscriptionate.
5. Cumparati un set de cartuse de rezerva pentru a le avea la indemana, inainte de a se termina cele originale.
6. Cumparati hartie pentru imprimanta.
7. Ganditi-va la cutii in care sa tineti discurile detasabile. Puteti alege cutii de bijuterii sau carcase cu imbracaminte protectoare pentru a pastra CD-urile.
8. Cumparati produse de curatat cum ar fi aer comprimat sau un lichid neabraziv de curatare, potrivit pentru curatarea suprafetelor din plastic.
9. Luati un suport de tastatura ce se monteaza sub birou, asta in cazul in care biroul dvs nu este dotat cu asa ceva.
10. Luati in considerare accesorii de care este posibil sa aveti nevoie datorita amplasamentului biroului, cum ar fi cabluri mai lungi.

Sfaturi
"Perifericele" (spre deosebire de accesorii) sunt componente aditionale conectate la calculator (cum ar fi imprimanta, unitati optice externe, scanner si altele).
Folositi discuri detasabile pentru a va asigura documentele. Nu folositi calculatorul fara ca acesta sa aiba un sistem de salvare.
Majoritatea persoanelor prefera suporturi moi pentru incheieturi
Inainte de a cumpara, incercati orice accesoriu menit sa va aduca confortul.
comments | | Read More...

Cum sa cumparati periferice pentru un computer

Ai nevoie de un monitor, o tastatura si un mouse pentru a folosi un computer. Care alte periferice sunt esentiale sau pot fi luate in consideratie?

Pasi
1. Cumparati o imprimanta daca nu aveti acces la una la serviciu sau daca nu folositi calculatorul doar pentru a naviga pe Internet. Imprimantele inkjet costa mai putin si sunt si color.
2. Imprimantele laser sunt mai scumpe (doar cele mai scumpe pot tipari si color) dar au calitatea tiparirii mai buna. Imprimantele cu laser totodata costa mai putin din punct de vedere al incarcarii cartusului, deoarece imprimatele inkjet raman fara cerneala repede, iar aceasta este destul de scumpa.
3. Cititi reviste de specialitate pentru a va ajuta sa va alegeti tipul de imprimanta.
cumparati un scanner daca doriti sa faceti fotocopia unui text, unui document sau a unor poze pe calculatorul dvs. Un scanner va poate ajuta totodata sa trimiteti prin fax documente care nu au fost create pe calculatorul dvs, daca ai un modem si un program fax.
cititi reviste de specialitate pentru selectarea unui scanner cat mai bun
cumpara un dispozitiv de stocare back-up, cum ar fi un hard disc extern, Zip disc sau CD-RW, daca ai nevoie sa stochezi cantitati mai mari de date de pe calculatorul tau.
4. Cititi reviste de specialitate in privinta alegerii unui dispozitiv de stocare back-up cat mai bun
cumparati boxe mai bune pentru o calitate a sunetului mai ridicata. Cititi reviste de specialitate in privinta alegerii unor boxe cat mai performante.
5. Cumparati un microfon pentru a putea folosi diferite programe de a va inregistra propriile sunete sau pentru a putea vorbi.
cumparati un aparat de fotografiat digital pentru cel mai usor mod de a va transfera pozele in calculator.
6. Cumparati alte periferice pentru a va satisface nevoile si dorintele. De exemplu cumparati un joystick pentru a va creste flexibilitatea si viteza de reactie cand jucati jocuri, sau un webcam pentru conferinte.

Sfaturi
comerciantii in introduc in continuu pe piata noi tipuri de periferice. Ceva care nu a fost inventat inca poate creste functionalitatea sau placerea de a sta la calculator.

Avertizari
calculatorul trebuie sa indeplineasca cerintele perifericelor pe care le cumperi.
comments | | Read More...

Cum sa cumparati o sursa de protectie

Sursele de protectie sunt esentiale pentru calculatoare. Protejeaza calculatorul de cresteri ale tensiunii, desi multe nu protejeaza impotriva scaderii tensiunii. Pentru asta aveti nevoie de o sursa de alimentare continua.

Pasi
1. Cumparati o sursa de protectie creata pentru calculatoare, nu una creata pentru aparatele casnice sau pentru aparate audio-video.
2. Daca nu aveti un buget limitat alegeti o sursa de protectie ce are intrare si pentru modem.
3. Cumparati o unitate cu indicatoare LED care arata ca linia este functionala si ca protectia este activata.
4. Cautati o sursa ce are cel putin 700 de Jouli. Daca bugetul este extrem de limitat cautati o sursa cu cel putin 400 de Jouli.
5. Luati o sursa cu voltaj de inchidere redus (maxim 400 volti)
6. Cautati sa aiba un timp de raspuns redus (mai putin de 10 nanosecunde).
7. Cumparati o sursa ce ofera protectie impotriva trasnetului, asta daca locuiti intr-o zona unde au loc frecvent descarcari electrice.
8. Comparatii garantiile oferite de catre producatori.
9. Comparati caracteristici precum numarul de prize, prize colorate dupa un anumit cod si prize in care se pot baga cabluri de modem.

Sfaturi
Daca nu sunteti acasa si va asteptati la o furtuna majora, opriti calculatorul si scoateti din priza sursa.
Verificati periodic indicatoarele LED pentru a va asigura ca sunt functionale. Micile cresteri ale tensiunii cresc uzura MOV (variatori din oxizi de metal)
Daca sursa dvs este lovita sau uzata inlocuiti-o. Cand o sursa absoarbe un soc major aceasta se topeste sau arata indicatii ale socului. Unii producatori va vor inlocui sursele in aceste conditii.

Atentie
Tineti cont ca acestea sunt surse de protectie contra supralimentarii.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Cum sa alegeti o sursa de alimentare continua - UPS

UPS-ul este cea mai eficienta metoda de a va proteja calculatorul si documentele din el de fluctuatii de curent. De asemenea va permite sa continuati sa lucrati pe parcursul unor pene scurte de curent.

Pasi
1. Daca aveti un buget limitat, alegeti un UPS standby (numit si "off-line") care trece pe alimentare pe baterie atunci cand curentul se intrerupe.
2. Alegeti un UPS "on-line" daca aveti nevoie de o sursa de curent ce nu se opreste.
3. Alegeti un UPS "line interactive" daca nevoile dvs sunt intre cele doua de mai sus.
4. Determinati nevoia totala de curent (in wati si volt-amperi) a echipamentului ce il veti conecta la UPS.
5. Alegeti un UPS care are o putere egala sau mai mare decat cea necesara echipamentului ce il veti conecta.
6. Comparati urmatoarele 5 specificatii pentru modele diferite: supratensiunea maxima (exprimata in amperi - cu cat e mai mare cu atat e mai bine), curent maxim (exprimat in joule - cu cat e mai mare cu atat e mai bine), timp de raspuns (cu cat e mai scurt cu atat e mai bine), timp de incarcare al bateriei (cu cat e mai scurt cu atat e mai bine) si numarul de prize AC (cu cat sunt mai multe cu atat este mai bine).
7. Aflati daca UPS-ul pe care doriti sa il cumparati are o baterie ce se poate schimba si daca o puteti schimba si dvs.
8. Comparati timpul de utilizare al bateriei (cat timp va mentine UPS-ul echipamentul functionabil dupa intreruperea curentului).
9. Cautati o unitate care are protectie contra interferentelor electromagnetice (EMI), a interferentelor undelor radio(RFI) si de reducere a zgomotului, daca aveti nevoie de aceste lucruri.
10. Verificati daca exista alarme sau leduri care arata greseli de cablaj, daca echipamentul merge pe baterie si daca bateria este descarcata.
11. Daca cumparati o unitate mai scumpa, luati una cu program ce salveaza automat documentele, inchide aplicatiile si inchide echipamentul cand se opreste curentul.
12. Comparati garantiile oferite.

Sfaturi
Puteti gasi informatii cu privire la amperajul sau puterea calculatorului in manual sau pe un abtibild aflat pe carcasa.
Daca calculatorul dvs a fost facut la comanda, persoana care l-a asamblat ar trebui sa detina aceste informatii.
Nevoia de protectie EMI si RFI depinde de calitatea curentului si de numarul echipamentelor ce se afla in vecinatatea calculatorului.

Trucuri si sfaturi
comments | | Read More...

Cum sa cumparati un calculator

Achizitia unui calculator presupune investigarea multor caracteristici: RAM, viteza procesorului, performante grafice, spatiu de stocare si altele. Iata cum sa incepeti. Cercetati paginile web pentru stiri asemanatoare.

Pasi
1. Alegeti un magazin de specialitate, un magazin mare, un lant de magazine sau comandati de pe Internet, in functie de preferintele si nevoile dvs.
2. Cumparati cand aveti nevoie sa cumparati. Nu conteaza cat asteptati pentru oferte, aceiasi configuratie va costa mai putin in 6 luni.
3. Hotarati-va de ce caracteristici aveti nevoie in functie de domeniul in care veti folosi calculatorul. De exemplu, daca veti face grafica, sunet si video, veti avea nevoie de mult RAM.
4. Daca aveti nevoie de a cauta in baze de date si a face calcule veti avea nevoie de un procesor puternic.
5. Decideti daca doriti un laptop pe care il puteti lua cu dvs, sau un calculator pentru birou.
6. Alegeti un calculator de marca in functie de calitate, pret si suport tehnic.
7. In functie de nevoile determinate ulterior alegeti configuratia de care aveti nevoie, inclusiv viteza procesorului, marimea RAM-ului si capacitatea de stocare.
8. Vedeti de ce unitati mai aveti nevoie: CD, DVD, unitate inscriptionare CD/DVD.
9. Alegeti periferice si componente cum ar fi modemuri, placi audio, placi video si boxe.
10. Hotarati-va de cate intrari pe placa de baza veti avea nevoie pentru a putea adauga in viitor componente.
11. Hotarati-va de ce programe aveti nevoie. Luati-va macar un sistem de operare precum Windows, un proram antivirus si programe pentru editare text, tabele, baze de date si contabilitate.
12. Alegeti durata garantiei in functie de nevoile dvs.

Sfaturi
Fiti la curent cu ultimele aparitii tehnologice prin citirea revistelor si a informatiilor de pe internet. Vedeti ce programe sunt incluse in pretul sistemului pe care doriti sa il cumparati, si folositi asta drept criteriu de comparare. Intrebati "Care este in neregula?" in cazul in care pretul este prea mic.
Trebuie sa intelegeti ca memoria RAM este locul unde calculatorul stocheaza informatia ce urmeza a fi procesata. Desi este mai bine sa aveti mai mult RAM, nu trebuie sa aveti foarte multe pentru operatii simple precum editare texte si contabilitate.
Insa jocurile au nevoie de mult RAM; acesta este folosit pentru sunet si pentru imagini.
Procesoarele actuale sunt destul de rapide pentru majoritatea operatiilor, inclusiv pentru prelucrare video.
comments | | Read More...

Articole populare

More »

Cumpara!

Roviniete.ro

Despre "Trucuri si sfaturi"

Pe acest site gasiti trucuri si sfaturi din domeniile constructii, sfaturi auto, trucuri si sfaturi despre sistemul de operare Windows, despre browser-urile Opera, Internet Explorer si Firefox. De asemenea gasiti trucuri si sfaturi culinare si pentru pescari.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website